Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

‘Israel’ dicoret keluar dalam sijil kelahiran bayi di UK

(SeaPRwire) –   Satu siasatan telah dilancarkan ke atas insiden ini, Setiausaha Dalam Negeri James Cleverly berkata

Ahli-ahli aktivis telah menuntut tindakan daripada Pejabat Dalam Negeri UK selepas satu sijil kelahiran kembali kepada ibu bapa bayi dengan perkataan ‘Israel’ ditoreh keluar.

Kempen Terhadap Antisemitisme, yang menjejak jenayah kebencian terhadap orang Yahudi di Britain, telah membuat satu kenyataan pada X (dahulunya Twitter) pada Isnin menggambarkan insiden itu.

Menurut kumpulan itu, ibu bapa yang dilahirkan di Israel telah menghantar sijil kelahiran anak perempuan berusia enam bulan kepada Pejabat Dalam Negeri dua minggu lalu ketika mereka memohon pasport UK untuk anak mereka.

Apabila dokumen itu dikembalikan, sijil kelahiran telah dirosakkan, dengan dokumen itu “dikoyak” dan “perkataan ‘Israel’ ditoreh keluar” dalam bahagian yang mengandungi maklumat bapa bayi, kumpulan itu menulis. Ia menambah gambar kerosakan yang dikatakan.

“Ibu bapa pasti sangat bimbang tentang insiden ini,” kata Kempen Terhadap Antisemitisme, meminta Pejabat Dalam Negeri menyiasat kes itu. “Keyakinan terhadap pihak berkuasa berada pada tahap yang sangat rendah dan perlu dipulihkan.”

Pesanan itu tidak luput daripada perhatian Setiausaha Dalam Negeri Britain James Cleverly, yang menulis dalam komen bahawa insiden itu akan “disiasat dengan segera” dan “tindakan yang sewajarnya” akan diambil.

Kempen Terhadap Antisemitisme mengucapkan terima kasih kepada Cleverly atas “respons pantasnya,” dengan menambah bahawa mereka akan menunggu keputusan siasatan.

Insiden itu berlaku selepas Community Security Trust (CST), yang memberikan nasihat keselamatan kepada komuniti Yahudi di UK, melaporkan jumlah kejadian anti-Semitisme tertinggi di Britain sejak Israel melancarkan operasi tentera di Gaza.

CST mengatakan minggu lalu bahawa terdapat 4,103 kes ancaman, ucapan kebencian, keganasan, dan kerosakan harta benda Yahudi di UK pada 2023, meningkat daripada 1,662 pada tahun sebelumnya.

Jumlah kematian daripada serangan udara dan serangan darat Israel di Gaza telah mencapai 29,195 orang, dengan 69,170 lagi cedera, mengikut data terkini daripada kementerian kesihatan di enklaf Palestin. Tentera Udara Israel melancarkan operasi tentera di Gaza sebagai tindak balas kepada serbuan ke atas Israel oleh Hamas, yang mengorbankan kira-kira 1,200 orang dan menawan sekitar 240 orang sebagai tebusan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.