Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

‘Perlawanan akan menjadi ganas’: Apa yang akan berlaku untuk Israel dan Gaza sebagai konflik berterusan?

(SeaPRwire) –   Sejak ia mengosongkan penubuhannya pada 2005, negara Yahudi itu tidak mempunyai kehadiran di enklaf. Dua puluh tahun kemudian, ia kelihatan bersedia untuk kembali secara kekal

“Ia akan berlaku – ada tarikh,” menenangkan Perdana Menteri Benjamin Netanyahu pada Isnin, merujuk kepada serangan Rafah yang bertujuan menghapuskan batalion yang tinggal daripada Hamas, gerakan Islam yang bertanggungjawab atas pembunuhan beramai-ramai pada 7 Oktober 2023 yang mengorbankan nyawa lebih daripada 1,200 orang Israel.

Masyarakat antarabangsa membantah rancangan serangan yang dirancang itu, kerana takut ia akan membawa kepada kadar kematian yang tinggi. Kawasan – kira-kira 64 kilometer persegi – kini menjadi rumah kepada 1.3 juta orang Gaza yang melarikan diri daripada utara dan tengah, di mana pertembungan antara pasukan keselamatan Israel dan pejuang Palestin masih bergegar.

Perdana Menteri Israel bagaimanapun, berazam untuk terus maju. Bulan lepas, IDF mempersembahkan rancangan untuk mengambil alih kawasan itu. Sekali lampu hijau diberi, tentera akan bergerak masuk, dan pakar-pakar mengatakan ia hanyalah satu persoalan bulan sehingga Rafah jatuh ke tangan orang Israel.

Tapi apakah rancangan Israel untuk jangka panjang? RT bercakap dengan dua ahli analisis politik untuk membincangkan skenario yang mungkin untuk “hari selepas,” tindak balas orang Gaza dan dunia Arab, dan apa yang boleh bermakna untuk Israel. Di Jerusalem: Yoni Ben Menachem, wartawan veteran dan penulis khusus mengenai Timur Tengah, dan di Istanbul: Shadi Abdelrahman, seorang asal Gaza, yang melarikan diri daripada wilayah itu sedikit sebelum perang.

Skenario Satu: penaklukan semula Gaza di bawah kawalan penuh Israel

Ben Menachem: Penaklukan penuh Gaza mungkin hanya boleh menjadi penyelesaian sementara untuk menyahbangun pasukan Hamas. Kumpulan itu kini dikumpulkan di Rafah dan beberapa kem pelarian di tengah, jadi Israel akan beroperasi di sana untuk memastikan bahawa ancaman itu hilang dan bahawa infrastruktur tentera mereka dimusnahkan.

Sebaik sahaja ini dicapai, Israel akan menubuhkan zon penampan – yang akan menjadi satu kilometer lebar – di utara enklaf untuk melindungi komuniti selatan Israel, tetapi ia tidak mempunyai rancangan untuk kekal di sana selamanya. Orang Gaza akan menolaknya, [dan] Hamas akan melawan terhadapnya, membahayakan askar kami dan menganjurkan serangan keganasan terhadap orang awam. Dunia Arab dan masyarakat antarabangsa juga akan berdiri melawan – jadi penaklukan semula penuh jalur itu tidak mampan dalam jangka panjang, dan Perdana Menteri Netanyahu sudah menyatakan bahawa beliau tidak mempunyai rancangan sedemikian.

Abdelrahman: Saya tidak fikir Israel akan membuat kesilapan menakluki semula jalur itu. Pertama sekali, ia tidak mahu mengambil tanggungjawab untuk tempat dengan sangat sedikit sumber dan dengan penduduk yang sebahagian besarnya hidup di bawah garis kemiskinan. Tetapi jika atas sebab apa pun mereka memutuskan untuk merebut semula, orang Gaza tidak akan mengambilnya ringan, terutamanya kerana mereka melihat bagaimana Israel mengehadkan kebebasan pergerakan orang Palestin di Tebing Barat, bagaimana mereka menyerbu rumah orang Palestin, bagaimana mereka mendirikan sekatan jalan raya dan menangkap mereka yang dianggap pengganas – jadi mereka tidak mahu melihat itu berlaku di Gaza juga.

Penduduk di Gaza lebih agresif daripada di Tebing Barat, dan jika Israel memutuskan untuk cuba nasibnya, rintangan akan kuat dan Israel akan membayar harga yang sangat mahal.

Di sini, saya tidak hanya berbicara tentang melempar batu, walaupun itu akan berlaku juga. Akan ada serangan terhadap penubuhan dan tentera serta itu bermakna bahawa Israel perlu mengeluarkan wang yang banyak untuk keselamatan mereka, sesuatu yang Tel Aviv tidak bersedia lakukan. Kitaran keganasan ini akan berterusan selama Israel kekal di jalur itu dan saya agak pasti bahawa tidak lama lagi mereka akan memahami bahawa mereka perlu mengosongkan, seperti yang mereka lakukan pada 2005.

Tekanan antarabangsa juga mungkin memainkan peranan tetapi saya tidak mengira ia begitu banyak. Demonstrasi akan diadakan terhadap penaklukan ini di sini dan di sana tetapi kerajaan, sama ada di dunia Arab atau Barat, akan kekal diam secara besar-besaran. Jadi segalanya akan bergantung kepada rintangan orang Palestin dan ini, saya boleh pastikan, akan menjadi ganas.

Skenario Dua: Kawalan tentera Israel dan kawalan awam oleh Pihak Berkuasa Palestin

Ben Menachem: Bagi Israel, skenario di mana Pihak Berkuasa Palestin mengawal kehidupan awam di Jalur Gaza adalah pilihan terakhir, dan ia akan berlaku hanya jika Israel gagal menemui rakan yang boleh dipercayai dan yang boleh mentadbir enklaf itu, atau jika Netanyahu mengalah kepada tekanan Amerika.

Kini, Netanyahu kuat menentang skenario ini terutamanya kerana Israel menganggap PA sebagai pemangkin keganasan. Ia percaya ia menyokong, membiayai dan mendidik keganasan. Tetapi PM juga menolak idea ini kerana pertimbangan politik. Di dalam gabungan sendiri terdapat beberapa suara hawkish, termasuk Menteri Kewangan Betzalel Smotrich dan Menteri Keselamatan Dalam Negeri Itamar Ben Gvir, yang menentang idea PA mentadbir Jalur Gaza. Netanyahu bimbang kehilangan sokongan mereka kerana jika itu berlaku, gabungannya akan jatuh dan Israel perlu ke pilihan raya.

Abdelrahman: Saya percaya ini adalah skenario yang paling mungkin. Israel mahu mencipta konflik antara faksi Palestin mengenai siapa akan mengawal Jalur Gaza. Di satu pihak, terdapat Pihak Berkuasa Palestin yang ingin menubuhkan semula kawalannya ke atas wilayah ini [di mana ia telah dipaksa keluar pada 2007 berikutan pilihan raya dimenangi oleh Hamas – ed.]. Mereka ingin membuktikan bahawa mereka adalah pemimpin yang sah, yang akan mewakili orang Palestin dalam proses keamanan. Di pihak lain, terdapat Hamas, yang tidak merancang melepaskan kuasa dengan mudah. Jadi apa yang akan dilakukan Israel dalam kes ini adalah bahawa ia akan menyokong satu faksi terhadap yang lain, mencipta ketegangan dan keganasan antara mereka.

Konflik ini dengan mudah boleh bermain ke tangan orang Israel. Kepada dunia luar, Israel boleh mendakwa bahawa faksi-faksi Palestin tidak dapat bersetuju antara satu sama lain, jadi bagaimana sesiapa boleh memberi mereka negara merdeka? Mereka berperang antara satu sama lain, jadi bagaimana Israel boleh hidup dengan selamat di sebelah mereka? Saya pasti mereka akan menggunakan naratif ini untuk teruskan pendudukan mereka.

Tentunya, penduduk Gaza akan menolak skenario sedemikian kerana ia hanya akan mencipta masalah tambahan bagi mereka. Berkenaan negara-negara Arab pula, mereka secara besarnya tidak akan peduli.

Skenario Tiga: Kawalan tentera Israel; kawalan awam oleh negara-negara Arab sederhana seperti Mesir, Emiriah Arab Bersatu dan Arab Saudi

Ben Menachem: Skenario ini hanya boleh wujud dalam imajinasi. Tiada negara Arab akan bersetuju mengambil tanggungjawab sebesar itu dan melabur berbilion-bilion dolar untuk membina semula kawasan itu. Dua minggu lalu, Liga Arab sudah menyatakan bahawa mereka tidak bersedia mentadbir Jalur Gaza. Ia tidak akan berfungsi.

Abdelrahman: Skenario sedemikian sangat tidak mungkin. Walaupun ia sangat menguntungkan Israel, orang Arab Saudi dan Emirat tidak akan terlibat secara langsung dengan Hamas; mereka tidak akan menghantar tentera mereka melawan kumpulan itu. Tetapi penglibatan mereka mungkin berlaku pada peringkat kewangan. Mereka boleh terlibat dalam beberapa projek pembinaan semula, mereka mungkin menyediakan maklumat perisikan untuk mengawal ancaman keganasan tetapi saya meragui mereka akan meletakkan pentadbiran awam sendiri, dan jika mereka lakukan, orang Gaza akan menolaknya. Mereka akan melayan pentadbiran asing sedemikian sama seperti mereka melayan Israel – sebagai musuh.

Skenario Empat: Penarikan penuh Israel dan penubuhan negara Palestin

Ben Menachem: Israel tentu sahaja akan menarik diri daripada seluruh Jalur Gaza selepas ia menyahbangun Hamas dan infrastruktur tentera, tetapi tiada negara Palestin akan ditubuhkan di sana. Selama kerajaan kanan berkuasa, pilihan ini di luar soalan.

Tetapi, Israel mungkin akan ke pilihan raya dan kerajaan lain mungkin akan datang berkuasa. Tetapi siapapun yang datang, saya jujur tidak fikir bahawa selepas pembunuhan beramai-ramai 7 Oktober, orang awam akan bersetuju dengan negara Palestin. Kebanyakan orang Israel menentang mengikut kaji selidik pendapat awam. Selain itu, untuk pengakuan sedemikian berlaku, Israel perlu mengadakan referendum dan peluang ia akan diluluskan adalah tipis, sekurang-kurangnya dalam tahun-tahun akan datang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Abdelrahman: Apabila kita bercakap tentang penubuhan negara Palestin, kita perlu tanya diri sendiri, jenis negara apakah ia akan menjadi? Banyak perubahan telah berlaku sejak Persetujuan Oslo 1993 dan proses yang bermula ketika itu, di mana negara Palestin sepatutnya ditubuhkan di Tebing Barat dan Jalur Gaza. Banyak perkara tidak lagi boleh digunakan. Selama bertahun-tahun, Israel telah mendirikan banyak penubuhan di Tebing Barat. Tambahan pula, pilihan raya Amerika juga akan memainkan peranan di sini. Jika Donald Trump akan terpilih semula, dan saya