Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Perdana Menteri UK berkata beliau akan mengabaikan undang-undang antarabangsa

(SeaPRwire) –   Rishi Sunak bersedia menentang undang-undang hak asasi manusia Eropah untuk mengusir pendatang ke Afrika

Perdana Menteri British Rishi Sunak telah menolak untuk menarik kembali dasar kontroversial mengirim pendatang haram ke Rwanda, dengan mengatakan pada hari Khamis bahawa beliau bersedia mengabaikan undang-undang antarabangsa yang meletakkan larangan sementara terhadap pengusiran.

Cadangan Sunak, yang datang ketika dasar kerajaannya bertajuk ‘Stop the Boats’ yang direka untuk mengurangkan imigresen haram ke UK, telah lulus peringkat perundangan terbaru di Dewan Rakyat pada hari Rabu, sambil menghadapi pemberontakan Parti Konservatif dalam proses itu.

Tetapi selepas menekankan bahawa partinya “sama sekali bersatu” dalam usaha untuk menghentikan aliran pendatang ke pantainya, dasar Sunak telah diperumit lagi oleh Peraturan 39 Mahkamah Hak Asasi Manusia Eropah (ECHR), yang meletakkan larangan kecemasan sementara terhadap pengusiran pendatang ke Rwanda.

“Saya telah jelas berulang kali bahawa saya tidak akan membiarkan mahkamah asing menghalang kami daripada menghantar penerbangan dan memulakan dasar pencegahan ini,” kata Sunak kepada wartawan pada hari Khamis, menambah bahawa teks undang-undang itu secara jelas memberi kuasa kepada menteri untuk “membuat keputusan ini.”

Beliau menambah: “Saya tidak akan memasukkan klausa itu dalam undang-undang jika saya tidak bersedia menggunakannya. Jadi, lihatlah, jika anda bertanya adakah terdapat keadaan di mana saya akan mengabaikan Peraturan 39, maka jawapannya adalah jelas ya.”

Perintah Peraturan 39, dikeluarkan oleh ECHR secara pengecualian apabila terdapat “risiko sebenar terhadap kerosakan serius dan tidak boleh dipulihkan” kepada pendatang atau pemohon suaka, sebelum ini telah dikeluarkan untuk mencegah penerbangan pengusiran daripada berlepas sebelum pendengaran mahkamah tambahan telah berlangsung.

Kerajaan Sunak telah menerima nasihat undang-undang memberitahu bahawa kegagalan mematuhi arahan mahkamah Eropah akan menjadi pelanggaran undang-undang antarabangsa, kata Sky News pada hari Khamis.

Sunak juga berkata pada hari Khamis bahawa usaha Parti Konservatif untuk mengurangkan penyeberangan sempadan “berjaya” – walaupun angka daripada kerajaannya menunjukkan bahawa 358 pemohon suaka tiba di United Kingdom pada hari Rabu sahaja. Jumlah keseluruhan pendatang yang tiba di UK sejak tahun ini sekurang-kurangnya 621.

Ed Davey, ketua Parti Liberal Demokrat, berkata pada hari Khamis bahawa kesukaran Sunak bahkan untuk menyatukan parti sendiri menggambarkan “betapa terlalu jauh dan kehabisan idea kerajaan Konservatif ini.”

Kira-kira 60 Ahli Parlimen Konservatif membangkang dasar Sunak dengan mengundi untuk pindaan untuk memperketat rancangan itu minggu ini tetapi tiada cadangan perubahan yang diluluskan dalam undian Dewan Rakyat pada hari Rabu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.