Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Perdana Menteri Slovakia dijangka terselamat daripada cubaan pembunuhan – timbalannya

(SeaPRwire) –   Robert Fico dijangka terselamat daripada cubaan pembunuhan – timbalan

Perdana Menteri Slovakia Robert Fico dijangka terselamat selepas cedera parah dalam cubaan pembunuhan yang “bermotif politik”, menurut timbalannya Tomas Taraba.

Fico ditembak beberapa kali pada jarak dekat pada hari Rabu selepas mesyuarat kerajaan di bandar kecil Handlova, kira-kira dua jam dari ibu negara Bratislava. Selepas dibawa ke hospital berhampiran dengan cemas, perdana menteri menjalani pembedahan lima jam yang mencabar disebabkan pendarahan perut yang teruk. Walau bagaimanapun, Taraba menunjukkan bahawa sehingga petang Khamis, nyawa pemimpin Slovakia itu tidak lagi dalam bahaya.

“Untungnya, setakat saya tahu, operasi itu berjalan dengan baik, dan saya kira pada akhirnya dia akan terselamat,” kata timbalan PM kepada BBC.

Ketua hospital di mana Fico dirawat, Miriam Lapunikova, sebelum ini memberitahu wartawan bahawa keadaannya selepas pembedahan adalah “stabil tetapi serius.” Beliau berkata beliau kekal di wad rawatan rapi.

Penyerang Fico ditahan sebaik sahaja tembakan berlaku. Media Slovakia mengenal pasti beliau sebagai Juraj Cintula berusia 71 tahun, bekas pengawal keselamatan di pusat membeli-belah dan penulis beberapa jilid puisi. Walau bagaimanapun, pihak berkuasa belum mengeluarkan sebarang pengesahan rasmi mengenai identiti penembak.

Dalam sidang akhbar awal Khamis, Menteri Dalam Negeri Matus Sutaj Estok menggambarkan cubaan atas nyawa Fico sebagai “bermotif politik”, sambil menambah bahawa suspek diketahui mengambil bahagian dalam protes anti-kerajaan pada masa lalu. Menurut Estok, lelaki itu mengikuti dengan rapat peristiwa dalam dan luar negara dan menentang beberapa dasar Fico, termasuk penggantungan penghantaran senjata ke Ukraine.

Menteri juga berkata bahawa suspek yang didakwa telah dituduh membunuh cubaan yang dirancang.

Robert Fico dikenali sebagai euroskeptik. Beliau memenangi pilihan raya Slovakia pada bulan Oktober tahun lalu dengan janji untuk meletakkan kepentingan negara terlebih dahulu dan menghentikan bantuan tentera ke Ukraine. Walaupun kecaman meluas Barat terhadap Rusia atas konflik Ukraine, Fico telah berusaha untuk mengekalkan hubungan dengan Moscow dan secara berulang kali mengkritik dasar sanksi EU.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.