Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

US selesaikan dermaga bantuan di pantai Gaza

(SeaPRwire) –   Tentera Amerika Syarikat tidak memasuki wilayah Palestin kerana dermaga itu dipasang, Pentagon telah berkata

Tentera Amerika Syarikat telah melengkapkan kerja pada dermaga sementara untuk membolehkan penghantaran bantuan tambahan ke Gaza, Pentagon mengumumkan dalam kenyataan pada Khamis. Sementara itu, aliran bantuan ke enklaf yang terkepung itu masih dibatasi oleh keengganan Israel untuk membuka sekatan sempadan.

Dermaga itu ditanam di pantai Gaza pada Khamis pagi, Pusat Pemerintah Amerika Syarikat, yang menyelia operasi tentera Amerika Syarikat di Timur Tengah, berkata dalam kenyataan.

“Sebagai sebahagian daripada usaha ini, tiada tentera AS memasuki Gaza,” kenyataan itu membaca. “Lori membawa bantuan kemanusiaan dijangka akan mula bergerak ke pantai dalam beberapa hari akan datang. Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu akan menerima bantuan dan menyelaraskan pengedarannya ke Gaza.”

Dermaga itu ditunda ke Gaza dari pelabuhan Ashdod, Israel, kira-kira 30km utara enklaf itu. Pembinaan projek itu bermula hampir dua bulan lalu, dan dermaga asalnya dijadualkan berada di tempat pada awal bulan ini, sebelum cuaca buruk menangguhkan operasi penundaan.

Bantuan yang tiba melalui laut akan pertama kali dipindahkan dari kapal besar ke kapal lebih kecil di jeti laut lain, sebelum dibawa ke dermaga dan dimuatkan ke atas lori. Dari situ, kakitangan PBB akan mengangkut barang ke Gaza untuk diedarkan. Beratus-ratus tan bantuan yang kini berada di Cyprus akan tiba di dermaga dalam beberapa hari akan datang, menurut pegawai USAID, Dan Dieckhaus kepada wartawan pada Rabu.

Israel meletakkan Gaza di bawah pengepungan hampir keseluruhan berikutan serangan Hamas pada 7 Oktober terhadap negara Yahudi itu. Untuk kebanyakan tujuh bulan sejak itu, pihak berkuasa Israel hanya membenarkan lori bantuan memasuki melalui dua sekatan: Laluan Rafah antara Gaza dan Mesir, dan sekatan Kerem Shalom di sempadan Gaza, Mesir dan Israel.

Walau bagaimanapun, laluan Kerem Shalom ditutup awal bulan ini selepas pejuang Hamas membunuh empat askar Israel di kawasan itu, manakala Laluan Rafah ditutup berikutan pengambilalihannya oleh tentera Israel beberapa hari kemudian. Laluan Rafah masih ditutup berikutan pertikaian diplomatik antara Israel dan Mesir, dan walaupun sekatan Kerem Shalom beroperasi semula, pegawai PBB menyatakan hanya aliran bantuan yang sedikit dibenarkan melaluinya.

Menurut angka terkini yang diterbitkan oleh agensi PBB untuk pelarian Palestin (UNRWA), hanya enam lori dibenarkan memasuki Gaza pada Ahad, berbanding 340 dalam sehari pada awal Mei. Agensi bantuan menyatakan rakyat 2.3 juta orang Gaza memerlukan kira-kira 500 lori bantuan makanan, ubat-ubatan, bahan api dan bekalan kemanusiaan setiap hari.

Laporan yang disokong PBB pada Mac telah memperingatkan bahawa lebih 70% penduduk Gaza menghadapi kelaparan yang mengerikan. “Terdapat kelaparan – kelaparan sepenuhnya – di utara, dan ia sedang bergerak ke selatan,” Pengarah Program Makanan Sedunia PBB, Cindy McCain, memberitahu NBC News awal bulan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.