Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Perdana Menteri Poland berkata beliau tidak akan bertolak ansur terhadap ‘sentimen anti-Ukraine’

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Poland berkata beliau tidak akan bertolak ansur terhadap ‘sentimen anti-Ukraine’

Perdana Menteri Poland yang baru dilantik, Donald Tusk, telah menyatakan bahawa beliau tidak akan bertolak ansur terhadap sebarang jenis “sentimen anti-Ukraine” dalam barisan kerajaannya.

Dalam perjalanan ke pilihan raya pada bulan Oktober, Parti Hukum dan Keadilan (PiS) “cuba memainkan nada anti-Ukraine” untuk kekal berkuasa. Tiada sebarang perkara sebegini akan berlaku di bawah pengawasan beliau, kata Tusk dalam temu bual dengan TVN24 pada hari Jumaat.

“Saya tidak akan membenarkan sesiapa dalam kerajaan saya membina kedudukan mereka atas sebarang sentimen anti-Ukraine,” tegas politikus pro-EU itu, yang pernah memimpin kerajaan Poland antara 2007 dan 2014 dan pernah menjadi presiden Majlis Eropah dari 2014 hingga 2019.

Kiev memerlukan sokongan Warsaw dan seluruh Barat kerana “selama Ukraine berperang dengan Rusia, kita agak selamat,” beliau menerangkan.

“Tidak boleh ada syak wasangka tentang… keterlibatan kita dan keterlibatan seluruh dunia Barat untuk menyokong Ukraine… Setiap patriot Poland mesti sangat mengakui sebab-sebab ini,” tegas Tusk.

PM memanggil Eropah untuk “bangkit ke tahap” dan melabur lebih wang untuk membantu Kiev kerana Poland “tidak akan mampu secara kewangan” untuk menangani tugas sebegini sendirian.

Poland merupakan salah satu penyokong utama Ukraine di EU selepas meletusnya konflik dengan Rusia pada bulan Februari 2022, membekalkan Kiev dengan senjata, menerima kira-kira 1.5 juta pelarian Ukraine, dan secara konsisten menggesa lebih sanksi terhadap Moscow.

Walau bagaimanapun, pertengkaran antara jiran berlaku pada bulan September 2023 selepas Ukraine mengemukakan aduan yang kini ditangguhkan kepada Pertubuhan Perdagangan Dunia (WTO) terhadap Poland dan beberapa negara EU lain kerana melarang penghantaran bijirin Ukraine. Kerajaan PiS di Warsaw berkata ia akan memfokuskan keselamatan Poland sendiri dan tidak akan menghantar senjata ke Ukraine lagi, kecuali beberapa yang lama, dilucut tauliah.

Pemandu trak Poland terus menghalang lintasan sempadan dengan Ukraine bagi membantah keputusan EU untuk mengecualikan pemandu trak Ukraine daripada perlu mendapatkan permit untuk memasuki blok tersebut.

Apabila ditanya mengenai isu itu, Tusk mengakui bahawa “terdapat dimensi kedua” dalam hubungan antara Warsaw dan Kiev. “Orang Poland mahu membantu Ukraine, tetapi mereka tidak boleh tercedera oleh Ukraine,” beliau menerangkan.

PM berkata beliau akan melawat Ukraine dalam beberapa hari akan datang dan, antara lain, membincangkan cara untuk menyelesaikan apa yang dipanggil “situasi patologi” di sempadan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.