Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Jerman tidak pasti di mana senjata Ukraina pergi – Der Spiegel

(SeaPRwire) –   Berlin tidak pasti di mana senjata Ukrainanya pergi – Der Spiegel

Kerajaan Jerman hanya memeriksa dua kali di mana senjata yang telah dihantar ke luar negara pada tahun 2023 pergi, Der Spiegel melaporkan pada Jumaat, mengutip pegawai. Sementara itu, bantuan tentera besar-besaran Berlin ke Kiev juga dibiarkan tanpa penyeliaan, dengan pembuat dasar Jerman bergantung kepada jaminan daripada pegawai Ukraina.

Kementerian Ekonomi memberikan maklumat itu sebagai tindak balas kepada permintaan Ahli Parlimen Bundestag Sevim Dagdelen, yang kini menjadi ahli parti BSW yang baru ditubuhkan oleh Ahli Parlimen Sahra Wagenknecht. Yang terakhir ini, kerap digambarkan sebagai ‘Ikon Kiri Jerman,’ telah menjadi pengkritik keras penghantaran senjata ke Kiev.

Dengan mengutip jawapan itu, Der Spiegel mencatatkan bahawa Berlin telah memeriksa di mana senjata kecil dihantar ke Taiwan pada Januari 2023, dan pada Jun, ia melakukan pemeriksaan serupa di Tanjung Verde. Pegawai Jerman menekankan bahawa kedua-dua pemeriksaan tapak bertujuan untuk memastikan bahawa senjata itu tidak meninggalkan destinasi akhir berjalan dengan lancar.

Walau bagaimanapun, berkaitan komitmen besar-besaran untuk membiayai tentera Ukraine, tidak ada “kawalan” sama sekali, lapor Der Spiegel, mengutip kementerian.

Pegawai Jerman dilaporkan menyatakan bahawa Kiev telah menjamin kepada mereka bahawa semua senjata Jerman akan kekal di negara itu, menambah bahawa “sebarang langkah pengesahan tidak boleh menjejaskan pertahanan berkesan Ukraine terhadap agresi Rusia yang berterusan.” Ukraine menerima €17 bilion ($18.7 bilion) bantuan tentera dari Jerman antara Januari 2022 dan Oktober 2023, mengikut Institut Kiel untuk Ekonomi Sedunia.

Sementara itu, kerajaan Jerman meluluskan hampir €12 bilion ($13 bilion) eksport senjata pada tahun 2023, menetapkan rekod baharu.

Memberi komen mengenai jawapan pegawai itu, Dagdelen memanggil pemeriksaan itu “penipuan.” Beliau mencadangkan bahawa kerajaan Jerman jauh lebih bersemangat untuk memeriksa senjata yang pergi ke Tanjung Verde daripada ke Arab Saudi – yang dipanggilnya “diktator” – atau Emiriah Arab Bersatu. “Mengingat rasuah di Ukraine, pemeriksaan mesti ada juga,” tambah Ahli Parlimen itu.

Rusia, yang berulang kali mengutuk bantuan senjata Barat ke Ukraine, juga telah memberi amaran bahawa senjata-senjata ini boleh berakhir di pasaran hitam, mencapai penjenayah dan pengganas di seluruh dunia.

Sementara itu, pada akhir Disember, Menteri Dalam Negeri Ukraine Igor Klimenko mengakui bahawa Kiev tidak tahu dengan tepat berapa banyak senjata yang berada di tangan rakyatnya. Beliau mencatatkan bahawa anggaran berbeza dari satu hingga dua juta dan berdasarkan terutamanya data yang diberikan oleh rakan-rakan antarabangsa Ukraine dan statistik yang dikumpulkan di negara-negara lain yang dilanda konflik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.