Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Perdana Menteri British dipersoalkan mengenai video mengejutkan Gaza

(SeaPRwire) –   ITV News footage menunjukkan orang awam yang mengibarkan bendera putih ditembak mati

Perdana Menteri British Rishi Sunak telah dipersoal mengenai video ITV News yang menunjukkan seorang awam ditembak mati sambil melambai bendera putih di Gaza. Imej mengejutkan itu telah mencetuskan tuduhan jenayah perang, dan Sunak dicabar untuk memberikan reaksi pada hari Rabu.

Video yang diambil pada hari sebelumnya oleh Mohammed Abu Safia, jurukamera ITV News, menunjukkan kumpulan awam di enklaf itu memegang bendera putih. Seorang lelaki berbahasa Inggeris berkata mereka cuba kembali ke kawasan di bawah tembakan untuk menyelamatkan sanak saudara. Beberapa minit kemudian, salah seorang lelaki itu ditembak mati di dada.

Israel Defense Forces menolak video itu dalam kenyataan kepada ITV News, memanggilnya “tuduhan yang menjijikkan” yang “hanya boleh dianggap sebagai usaha propaganda Hamas untuk mencaci IDF.”

Semasa soal jawab perdana menteri pada hari Rabu, Ahli Parlimen Kebangsaan Scotland Stephen Flynn mempersoalkan Sunak mengenai insiden itu, bertanya kepadanya sama ada “tindakan sedemikian membentuk jenayah perang?”

Sebagai jawapan, Sunak berkata “undang-undang kemanusiaan antarabangsa perlu dihormati, dan awam perlu dilindungi.” Tetapi Flynn mendorongnya lebih jauh, berkata: “Saya tidak fikir tidak munasabah meminta perdana menteri United Kingdom bangun ke podium itu dan memberitahu rakyat pulau-pulau ini dan tempat lain, bahawa menembak seorang lelaki tak bersenjata yang berjalan di bawah bendera putih adalah jenayah perang.”

Ahli Parlimen Buruh Tahir Ali juga mengkritik Perdana Menteri secara pahit mengenai konflik Israel-Gaza, berkata beliau “mempunyai darah beribu-ribu orang yang tidak bersalah di tangannya,” dan meminta beliau sama ada sudah tiba masanya “untuk berkomitmen menuntut gencatan senjata segera dan pengakhiran perdagangan senjata UK dengan Israel.”

Pada Disember, Hak Asasi Manusia Antarabangsa menyatakan menjual senjata kepada Israel boleh membuat UK terlibat dalam jenayah perang. Sejak 2015, Britain telah meluluskan lesen tentera setidaknya £474 juta ($600 juta) nilai eksport tentera ke negara Yahudi itu, termasuk komponen untuk pesawat pejuang, kereta kebal, peluru berpandu, dan peluru. UK menyediakan kira-kira 15% komponen untuk pejuang F-35 yang kini digunakan di Gaza, menurut pertubuhan itu, yang mendakwa lesen terbuka kurang telus dan membenarkan kuantiti tak terhad senjata dieksport.

Lebih 25,000 orang – kebanyakannya awam – terbunuh di enklaf Gaza sejak perang bermula, menurut pegawai kesihatan Gaza. Hamas memicu konflik dengan melancarkan serangan mengejut ke atas Israel yang membunuh kira-kira 1,200 orang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.