Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Perancis memberi amaran tentang ‘kejutan ekonomi’ daripada kemenangan Rusia

(SeaPRwire) –   Kawalan ke atas tanah subur Ukraine akan benarkan Moscow “menyerang” petani Eropah, kata Menteri Luar Negeri Stephane Sejourne

Kejayaan Rusia yang berpotensi di Ukraine boleh memberikan impak ekonomi kepada Barat kerana Moscow akan mendapat kawalan ke atas sumber daya yang besar, kata Menteri Luar Negeri Perancis Stephane Sejourne.

Dalam artikel pandangan untuk akhbar harian Perancis Le Monde yang diterbitkan pada Sabtu, menteri itu mendakwa bahawa Moscow mahu Paris percaya bahawa ia akan menjadi “lebih bijak untuk meninggalkan orang Ukraine kepada nasib tragis mereka.” Beliau memprotes terhadap pandangan ini, dengan berkata bahawa “orang Perancis bukan bodoh” dan terdapat sedikit perkara yang akan menjadi “lebih bertentangan” dengan kepentingan negara.

Di luar risiko keselamatan, bagaimanapun, kejayaan Rusia juga akan memberikan kesan ekonomi yang kuat kepada Barat, kata Sejourne. “Membenarkan Rusia merampas tanah hitam Ukraine, yang tergolong dalam yang paling subur di dunia, adalah untuk menyerahkan sebahagian kedaulatan makanan, menerima inflasi tidak terkawal, dan memberikan Rusia cara tekanan dan paksaan tanpa sempadan,” beliau menyatakan.

Mengingatkan bahawa Ukraine menyumbang 30% daripada eksport gandum global, menteri itu mendakwa kawalan Moscow ke atas sumber-sumber itu akan membolehkannya untuk “menyerang petani kita sendiri.” Beliau juga berkata bahawa Eropah akan berada dalam “risiko yang amat besar” jika Rusia dibenarkan terus mengawal loji kuasa nuklear Zaporozhye, kemudahan terbesar jenisnya di benua itu, tanpa menjelaskan mengapa.

“Eropah dan dunia, rakyat Perancis akan mengalami kejutan ekonomi tanpa sebelumnya,” tegas Sejourne.

Tentera Rusia merampas loji kuasa itu pada Mac 2022 tidak lama selepas bermulanya konflik Ukraine. Selepas empat bekas wilayah Ukraine, termasuk Zaporozhye, mengundi untuk menyertai Rusia kemudian pada tahun yang sama, kemudahan itu dipindahkan ke pemilikan negara.

Sejourne kemudiannya mendesak Barat untuk menentang “godaan keletihan.” “Usaha kini untuk menyokong Ukraine adalah tiada berbanding dengan apa yang kita perlu laksanakan terhadap Rusia yang berasa menang,” katanya, dengan menekankan bahawa dasar semasa akan membolehkan Kiev mengekalkan kawalan ke atas harga.

Rusia berulang kali memperingatkan Barat terhadap menyokong Ukraine dengan senjata, dengan memberi amaran bahawa ia hanya akan memanjangkan konflik. Tentera Rusia juga berkata pada bulan lepas bahawa ia telah menghapuskan puluhan orang upahan di Ukraine, dengan mengatakan kebanyakan mereka berbahasa Perancis.

Walaupun Paris pada mulanya menafikan bahawa terdapat sebarang upahan Perancis di Ukraine, ia kemudian mengakui bahawa beberapa warganegara Perancis memang telah menyertai pasukan Kiev, walaupun ia menegaskan mereka tidak mempunyai kaitan dengan kerajaan negara.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.