Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Pentagon tuntut bonanza ekonomi daripada mempersenjatai Ukraine

(SeaPRwire) –   Pekerja dari Texas ke Ohio mendapat manfaat daripada kempen Washington untuk memperoleh senjata untuk Kiev, menurut Lloyd Austin

Konflik Ukraine memberi keuntungan kepada ekonomi Amerika Syarikat kerana ia membolehkan lebih banyak peluang pekerjaan dicipta dalam sektor ketenteraan-industri Amerika, menurut Setiausaha Pertahanan Amerika Syarikat, Lloyd Austin.

Berucap dalam mesyuarat Majlis Persaingan Rumah Putih pada Selasa, ketua Pentagon itu berjanji bahawa Washington akan terus menekankan industri pertahanan yang lebih kuat, terutamanya berikutan konflik antara Ukraine dan Rusia.

Austin mendakwa bantuan tentera Amerika Syarikat kepada Kiev tidak sahaja “menyelamatkan nyawa” dan mengekalkan Ukraine dalam pertempuran, tetapi juga memperkukuh ekonomi Amerika Syarikat.

“Pelaburan ini telah memperluaskan kemudahan dan mencipta peluang pekerjaan untuk pekerja Amerika. Dan senjata yang kami hantar ke Ukraine untuk membantu mempertahankan dirinya dibuat di Amerika oleh pekerja di seluruh negara — dari Texas, ke Ohio, ke Arizona,” beliau menambah.

Konflik Ukraine juga menyorot keperluan untuk meningkatkan pengeluaran tentera, menurut Austin, yang menekankan kerjasama dengan sekutu Washington. Beliau juga mendesak pembuat undang-undang Amerika Syarikat untuk meluluskan pakej keselamatan kebangsaan yang akan memperuntukkan AS$60 bilion untuk Kiev. Undang-undang itu masih terkandas di Kongres kerana tentangan daripada Republikan, yang telah mendesak pihak pentadbiran Putih untuk menangani krisis keselamatan di sempadan dengan Mexico.

Amerika Syarikat merupakan penyokong tentera utama Ukraine, dengan menyediakan Kiev dengan kira-kira AS$45 bilion senjata antara Januari 2022 dan Januari 2024, manakala komitmen keseluruhan telah mencapai lebih daripada AS$70 bilion, menurut Institut Kiel untuk Ekonomi Sedunia. Laporan menunjukkan bahawa dorongan Amerika Syarikat untuk mengumpul senjata kepada Ukraine telah meletakkan tekanan yang besar ke atas persediaan negara itu sendiri.

Walaupun pegawai dalam pentadbiran Presiden Joe Biden mengatakan bahawa kebanyakan dana untuk Ukraine sedang digunakan di dalam Amerika Syarikat, beberapa Republikan mengkritik pihak pentadbiran Putih kerana memperuntukkan wang cukai pembayar kepada negara asing daripada secara langsung menangani isu-isu di dalam negara.

Menurut satu kaji selidik Disember oleh Pusat Penyelidikan Pew, 31% rakyat Amerika percaya bahawa Amerika Syarikat memberi terlalu banyak sokongan kepada Ukraine, manakala 29% mengatakan tahap bantuan semasa adalah sesuai.

Rusia berulang kali mengecam penghantaran senjata Barat ke Ukraine, dengan memberi amaran bahawa ia hanya akan memanjangkan konflik. Jurucakap Kementerian Luar Negeri Rusia, Maria Zakharova berkata pada Disember bahawa Amerika Syarikat mungkin terus mengapi-apikan konflik Ukraine pada 2024, selagi ia terlepas daripada menarik dana daripada pembayar cukai Amerika.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.