Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Ahli Parlimen Amerika Syarikat keluarkan tuntutan terhadap TikTok

(SeaPRwire) –   Undang-undang baru menetapkan permintaan kepada TikTok

Ahli parlimen AS memperkenalkan rang undang-undang pada Selasa yang boleh memaksa syarikat induk video TikTok, ByteDance, untuk melepaskan aplikasi itu bagi mencegah ia daripada diharamkan di negara itu.

Rang undang-undang Kongres yang dipanggil ‘Protecting Americans From Foreign Adversary Controlled Applications Act’ menggambarkan TikTok sebagai membawa ancaman kepada keselamatan negara disebabkan oleh dakwaan ByteDance mempunyai kaitan dengan Parti Komunis China (CCP).

“Ini adalah pesanan saya kepada TikTok: berpisah dengan CCP atau kehilangan akses kepada pengguna Amerika anda. Adversari utama Amerika tidak berhak mengawal platform media dominan di AS,” Mike Gallagher, pengerusi Jawatankuasa Pilihan Dewan tentang CCP dan salah seorang penulis undang-undang itu, berkata dalam satu sidang akhbar .

Walaupun TikTok adalah satu-satunya aplikasi yang disebut secara khusus dalam rang undang-undang itu, ia mencipta kerangka kerja yang lebih luas bagi AS untuk mengharamkan platform lain yang dikawal oleh negara-negara yang Washington anggap “musuh asing.” Negara-negara yang dilabel sedemikian termasuk China, Rusia, Iran, Korea Utara, dan Venezuela.

“Sama ada ia Rusia atau CCP, rang undang-undang ini memastikan presiden mempunyai alat yang diperlukan untuk memaksa aplikasi berbahaya melepaskan dan mempertahankan keselamatan dan privasi rakyat Amerika terhadap musuh kita,” menurut Raja Krishnamoorthi, ahli undang-undang lain di sebalik rang undang-undang itu.

Jika diluluskan oleh Kongres, rang undang-undang itu bermakna ByteDance mempunyai kira-kira lima bulan untuk melepaskan TikTok. Sekiranya ia gagal berbuat demikian, syarikat pengudaraan web AS dan aplikasi seperti Apple Store dan Google Store perlu memadamkan TikTok dan aplikasi lain yang berkaitan dengan ByteDance.

“Rang undang-undang ini adalah larangan terhadap TikTok secara terang-terangan… Undang-undang ini akan menginjak hak pertama Amendemen hak 170 juta rakyat Amerika dan menafikan 5 juta perniagaan kecil daripada platform yang mereka bergantung untuk pertumbuhan dan penciptaan pekerjaan tidak kira betapa penulis cuba menyamarinya,” jurucakap TikTok Alex Haurek berkata, seperti dilaporkan oleh The Hill.

Ini bukan kali pertama ahli parlimen AS memanggil untuk larangan terhadap aplikasi video yang sangat popular itu. Satu rang undang-undang yang disokong Parti Republikan tahun lalu cuba untuk mengharamkan TikTok secara terus, manakala kumpulan bipartisan senator juga mencadangkan undang-undang yang tidak menetapkan aplikasi itu secara khusus, tetapi menetapkan kerangka kerja yang boleh membenarkan pihak berkuasa AS mengenal pasti dan mengharamkan aplikasi yang mungkin membahayakan. Kedua-dua rang undang-undang itu gagal.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.