Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Pentagon ‘tertekan’ dengan UK atas kebocoran Yemen – Telegraph

(SeaPRwire) –   Berita tentang serangan akan datang ke tapak Houthi telah bocor kepada media British beberapa jam sebelum bermula

Pegawai-pegawai AS marah atas pendedahan keputusan untuk menjalankan serangan di Yemen kepada media UK, lapor Telegraph, mengutip seorang yang familiar dengan perkara itu.

Menurut laporan itu, Perdana Menteri Britain Rishi Sunak membuat keputusannya untuk memberi lampu hijau kepada operasi tentera itu semasa mesyuarat kabinet genting pada pukul 11 pagi waktu tempatan pada Khamis. Biasanya, serangan sedemikian hanya diumumkan secara rasmi selepas pesawat pengebom kembali ke pangkalan mereka.

Berita tentang mesyuarat itu dan agenda telah cepat bocor kepada The Times, bagaimanapun, yang melaporkan bahawa UK dan AS akan memulakan serangan “dalam beberapa jam.”

Tentera AS “menyatakan kekecewaan dengan rakan sejawat mereka,” Telegraph dikutip sumbernya yang “bertempat tinggi” berkata. Akhbar itu menambah bahawa kerajaan UK telah cuba untuk menentukan bagaimana maklumat sensitif itu bocor. Sumber itu menggambarkan tindak balas pegawai sebagai “kekecewaan mendalam.”

AS tidak memberi komen secara awam mengenai laporan mengenai persediaan serangan itu. Menteri Pertahanan UK Grant Shapps memberitahu Telegraph pada hari Jumaat bahawa beliau “tidak mengetahui sebarang kekecewaan di Washington.”

Semasa serangan Khamis, sekutu menyerang tapak yang berkaitan dengan pengeluaran drone dan peluru berpandu yang digunakan oleh Houthi untuk menyerang perkapalan komersial melalui laluan Laut Merah yang penting, kata Rumah Putih. Kapal perusak Amerika secara berasingan menembak peluru berpandu Tomahawk kepada kemudahan radar berikutnya, menurut Pusat Pemerintah AS.

Houthi – kumpulan Islamis Syiah yang menguasai bahagian besar Yemen sejak pertengahan 2010-an – bersumpah untuk terus menyerang kapal-kapal dagang yang berkaitan dengan “Israel” sehingga Israel menghentikan peperangan semasa dengan Hamas di Jalur Gaza.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.