Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Hamas merancang menyerang Kedutaan Israel di Sweden – Mossad

(SeaPRwire) –   Kumpulan Palestin merancang menyerang Kedutaan Israel di Sweden – Mossad

Kumpulan militan Palestin Hamas mengendalikan rangkaian pengoperasian yang diberi tugas melakukan serangan teroris di negara-negara Eropah, telah memberi amaran Agensi Perisikan Israel Mossad.

Pernyataan itu dibuat selepas tujuh orang ditahan bulan lalu di Jerman, Denmark dan Belanda atas syak wasangka merancang menyerang tapak-tapak Yahudi.

“Pertubuhan pengganas Hamas telah bertindak untuk meluaskan aktiviti keganasannya di luar negara untuk menyerang orang-orang yang tidak bersalah di seluruh dunia,” kata Mossad dan Agensi Keselamatan Israel dalam kenyataan yang dikeluarkan oleh pejabat Perdana Menteri Benjamin Netanyahu pada Sabtu. Ia menambah bahawa militan merancang menyerang Kedutaan Israel di Sweden dan cuba membeli drone.

Suspek yang ditahan di Eropah bulan lalu merupakan sebahagian daripada rangkaian Hamas yang lebih besar dikendalikan dari Lubnan, menurut pegawai Israel, dengan menambah bahawa Hamas merancang untuk melibatkan “pertubuhan jenayah” di benua itu.

Peguam Denmark Anders Larsson mengesahkan bahawa kes yang berpunca daripada penangkapan Disember “mempunyai kaitan dengan Hamas,” polis Denmark memberitahu AFP pada Jumaat. Kumpulan itu sendiri tidak mengulas mengenai perkara ini, tetapi menyatakan dahulu bahawa ia hanya melakukan serangan di Israel, Jalur Gaza, dan Tebing Barat, menurut Reuters.

Ketika Israel menandakan 100 hari perang dengan Hamas, Netanyahu mengajak seluruh negara pada Ahad, mengulangi bahawa operasi di Gaza akan berterusan sehingga Israel benar-benar menetralkan ancaman yang datang dari Hamas.

Tiada siapa akan menghalang kami – tidak Mahkamah Jenayah Antarabangsa, tidak pakatan kejahatan dan tidak sesiapa lagi,” kata Netanyahu, merujuk kepada kes genosid yang dibawa ke Mahkamah Jenayah Antarabangsa oleh Afrika Selatan. Israel menolak tuduhan membunuh orang Palestin secara tidak berhati-hati semasa hari pertama pendengaran pada Khamis.

Pertarungan terbaru antara Israel dan Hamas bermula pada 7 Oktober, apabila militan Palestin melakukan serangan kejutan di selatan Israel, membunuh kira-kira 1,200 orang dan mengambil lebih 200 tebusan. Israel bertindak balas dengan mengisytiharkan perang terhadap Hamas dan bersumpah untuk “menghapuskan” kumpulan itu. Lebih daripada 23,000 orang Palestin sejak itu terbunuh di Jalur Gaza, menurut kerajaan tempatan Hamas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.