Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Pentadbiran Biden Bertindak Keras Terhadap Kereta Berbahan Api Petrol

(SeaPRwire) –   Pihak peraturan persekitaran Amerika Syarikat telah menetapkan peraturan yang boleh memaksa peningkatan sembilan kali ganda dalam bahagian pasaran kenderaan elektrik

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden telah mengikuti janjinya untuk mempercepatkan penghapusan kereta yang dipacu oleh enjin pembakaran dalaman, mendedahkan peraturan pelepasan baharu yang mungkin memaksa industri automotif negara itu didominasi oleh kenderaan elektrik (EV) dalam tempoh kurang daripada satu dekad.

Jabatan Perlindungan Alam Sekitar (EPA) Amerika Syarikat telah mendedahkan piawai pelepasan baharu untuk kenderaan penumpang pada hari Rabu, meletakkan had yang akan mula menjadi lebih ketat pada tahun 2027 dan mengetat lagi sehingga 2032. Agensi itu menyatakan bahawa di bawah satu senario, piawai 2032nya boleh dicapai jika 56% daripada jualan kereta dan trak baharu adalah EV dan 13% adalah hibrid plug-in.

EV hanya menyumbang 7.6% daripada jualan kenderaan baharu di AS tahun lalu, bermakna peraturan baharu ini mungkin memerlukan peningkatan sembilan kali ganda dalam bahagian pasaran segmennya. Garis panduan itu dirancang untuk membenarkan pengeluar memilih teknologi kawalan pelepasan yang akan digunakan untuk mematuhi, pentadbir EPA Michael Regan berkata. Walau bagaimanapun, industri itu sudah hampir sepenuhnya meninggalkan sel bahan api hidrogen untuk menggerakkan kenderaannya, jadi EV dijangka menjadi penyelesaian utama.

“Dengan pengangkutan sebagai sumber utama pelepasan gas rumah hijau Amerika Syarikat, piawai pencemaran terkuat pernah untuk kereta mengukuhkan kepimpinan Amerika dalam membina masa depan pengangkutan bersih dan mencipta pekerjaan Amerika yang bergaji tinggi – semuanya sambil memajukan agenda iklim bersejarah Presiden Biden,” kata Regan. Beliau mendakwa bahawa mandat baharu ini akan mengurangkan pelepasan gas rumah hijau sebanyak lebih daripada 7 bilion tan dalam tempoh tiga dekad akan datang.

Belum jelas sama ada anggaran EPA termasuk pelepasan yang akan timbul daripada peningkatan penjanaan elektrik untuk mengecas jutaan EV baharu. Arang batu, gas asli dan bahan api fosil lain menyumbang kira-kira 60% penjanaan kuasa negara tahun lalu, mengikut Jabatan Maklumat Tenaga Amerika Syarikat. Dan seperti yang diakui oleh EPA, kajian telah menunjukkan bahawa pengeluaran EV dan bateri mereka menghasilkan pelepasan yang lebih tinggi daripada pembuatan kereta konvensional.

Pengkritik mandat baharu telah mendakwa bahawa Biden secara praktikal memaksa pengguna Amerika Syarikat membeli kereta yang banyak tidak mahu atau tidak mampu membelinya. “Pentadbiran Biden memutuskan untuk rakyat Amerika jenis kereta yang dibenarkan mereka membeli, menyewa dan memandu,” kata Senator Shelley Moore Capito, seorang Republikan dari Virginia Barat. Beliau menambah bahawa peraturan baharu memerintahkan peralihan “tidak realistik” kepada EV dan mengancam grid kuasa yang sudah lemah kerana penutupan loji penjana kuasa bahan api fosil yang dipacu oleh EPA.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.