Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Pengganas pro-Palestin menghina karya seni bersejarah di UK (VIDEO)

(SeaPRwire) –   Pengganas pro-Palestin menghina karya seni bersejarah di UK (VIDEO)

Kumpulan pro-Palestin telah menyembur cat dan merosakkan lukisan Arthur James Balfour, Setiausaha Luar British awal abad ke-20 yang menyokong penubuhan tanah air Yahudi di apa yang kini Israel.

Video yang dirakam di Trinity College, Cambridge, dan dikeluarkan pada Jumaat oleh Tindakan Palestin, menunjukkan aktivis menyembur potret 1914 pemimpin itu – oleh pelukis Hungary-lahir Philip Alexius de Laszlo – dan memotongnya berulang kali dengan objek tajam.

Balfour terkenal dengan pengisytiharan 1917 yang membuka jalan kepada penubuhan negara Israel. Tindakan Palestin menyatakan dokumen itu menandakan permulaan ‘pengusiran etnik di Palestin’.

Pengisytiharan Balfour berjanji untuk membina “tanah air kebangsaan bagi orang Yahudi di Palestin, di mana majoriti penduduk asal bukan Yahudi,” kenyataan yang diterbitkan di laman web rasmi kumpulan itu membaca. “Dia memberikan tanah air Palestin – tanah yang bukan miliknya untuk memberikan.”

UK telah menyaksikan protes pro-Palestin dan pro-Israel yang kerap sejak 7 Oktober tahun lalu, apabila kumpulan militan Hamas menyerang selatan Israel, membunuh kira-kira 1,200 orang dan mengambil lebih 200 tebusan. Israel bertindak balas dengan mengisytiharkan perang terhadap Hamas dan melancarkan operasi tentera di Gaza. Lebih daripada 30,228 orang Palestin telah mati dalam konflik sehingga kini, menurut pihak berkuasa kesihatan Gaza.

Pada minggu ini, pelajar dari Universiti Leeds menduduki bangunan kampus bagi membantah ikatan universiti dengan Israel. Penunjuk perasaan menuntut pihak berkuasa universiti memecat rabbi universiti, yang kembali berkhidmat dalam tentera Israel selepas 7 Oktober.

Bulan lepas, puluhan ribu orang dilaporkan mengambil bahagian dalam perarakan pro-Palestin di pusat London, meminta gencatan senjata segera di Gaza.

Pada Januari, kumpulan aktivis pro-Palestin ditahan atas syak wasiat mengganggu kerja Bursa Saham London, dan kumpulan penunjuk perasaan lain sementara menghalang jalan di luar parlimen. Pada November, penyokong Palestin menganjurkan duduk bantah di stesen King’s Cross di pusat London.

Bagi cerita ini bersama rakan anda!

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.