Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Pengawal selia AS mencadangkan larangan panggilan robot selepas skim “penindasan undi”

(SeaPRwire) –   Pelaku tidak diketahui meniru suara Presiden Joe Biden dalam usaha untuk mengganggu pilihan raya peringkat perdana New Hampshire

Suruhanjaya Komunikasi Persekutuan (FCC) Amerika Syarikat telah menyatakan bahawa ia akan melarang panggilan penipuan “robocalls” yang dijana AI selepas penduduk New Hampshire menerima panggilan dari suara Joe Biden yang dijana komputer mendesak mereka untuk tidak mengambil bahagian dalam pilihan raya peringkat perdana Parti Demokratik negeri itu.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan pada Rabu, Pengerusi FCC Jessica Rosenworcel berkata bahawa beliau akan mengarahkan agensinya untuk mengenal pasti panggilan yang dibuat dengan suara yang dijana AI sebagai “buatan”, dengan itu menjadikannya tertakluk kepada peraturan yang sama yang sudah mengawal panggilan “robocalls” pra-rakaman.

Di bawah Akta Perlindungan Pengguna Telekomunikasi (TCPA) FCC, pemasar mesti mendapat persetujuan terlebih dahulu daripada pengguna sebelum memanggil mereka dengan mesej “buatan”. Sekiranya suara yang dijana AI dikelaskan sebagai “buatan”, peguam negeri boleh menuntut syarikat atau pertubuhan yang bertanggungjawab.

“Penjanaan suara klon dan imej AI sudah menabur kekeliruan dengan menipu pengguna untuk percaya penipuan dan penipuan itu sah,” kata Rosenworcel. “Tidak kira siapa ketua atau politikus yang anda sukai, atau hubungan anda dengan sanak saudara anda apabila mereka memanggil untuk meminta bantuan, mungkin kita semua boleh menjadi sasaran panggilan palsu ini.”

Walaupun Rosenworcel tidak menyebut insiden itu, kenyataannya datang kurang daripada dua minggu selepas pengundi di New Hampshire menerima panggilan dari suara yang meniru Presiden Joe Biden. Dalam rakaman ‘Biden’ memberitahu pengundi untuk “simpan” undi mereka dan jangan pergi ke tempat mengundi semasa pilihan raya peringkat perdana.

“Ia penting anda menyimpan undi anda untuk pilihan raya November. Kami memerlukan bantuan anda untuk memilih demokrat di seluruh tiket,” kata mesej bersuara yang dijana AI itu. “Menunggu Selasa ini hanya akan memihak kepada Republikan dalam usaha mereka untuk memilih Donald Trump semula.”

Masih tidak jelas siapa di sebalik panggilan itu, yang Peguam Negara New Hampshire John Formella panggil “usaha haram untuk mengganggu Pilihan Raya Peringkat Perdana Presiden New Hampshire dan menindas pengundi New Hampshire.”

Penyelidik minggu lepas berkata bahawa pelaku kemungkinan besar meniru suara Biden menggunakan perisian dari syarikat permulaan klon suara bernama ElevenLabs. Dasar keselamatan syarikat itu menyatakan bahawa pengguna biasanya tidak perlu mendapat keizinan untuk meniru suara pegawai awam untuk “ucapan politik yang menyumbang kepada perbahasan awam.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.