Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

AS membalas kematian warganegara Amerika

(SeaPRwire) –   Washington telah melancarkan kempen pengeboman baharu terhadap pejuang yang disokong Iran di Iraq dan Syria

Pentagon telah memulakan pembalasan bagi serangan drone yang membunuh tiga tentera Amerika Syarikat di pangkalan rahsia di Jordan, melancarkan serangan udara yang mengenai puluhan sasaran di Iraq dan Syria yang berkaitan dengan Pasukan Quds Corps Pertahanan Revolusi Islam (IRGC) Iran dan kumpulan militia bersekutu.

Pengeboman terbaru Washington bermula pada tengah malam waktu tempatan Sabtu dan mengenai lebih 85 sasaran berkaitan Iran, menurut kenyataan Pusat Pemerintah Pusat (CENTCOM) Amerika Syarikat. “Beberapa pesawat,” termasuk pengebom jangka jauh yang diterbangkan dari Amerika Syarikat, telah digunakan dalam operasi ini.

Pengeboman itu hampir seminggu selepas serangan drone yang dipasang dengan bahan letupan mengenai Menara 22, pangkalan Amerika Syarikat di Jordan berhampiran sempadan Syria dan Iraq, membunuh tiga askar dan mencederakan lebih 40 orang yang lain. Serangan itu, yang disalahkan oleh Amerika Syarikat ke atas Pertahanan Islam di Iraq, menandakan kematian pertama tentera Amerika Syarikat dalam gelombang serangan yang dipicu oleh peperangan Israel-Hamas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.