Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Pemimpin EU desak Brussels menimbang semula dasar terhadap Israel

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Ireland dan Sepanyol menyeru Brussels menimbang semula dasar Israel

Suruhanjaya Eropah mesti menimbang semula secara mendesak sama ada Israel mematuhi kewajipan hak asasi manusia di Gaza di bawah Perjanjian Persatuan EU/Israel, pakatan ekonomi yang membentuk asas hubungan antara Brussels dan Jerusalem Barat, ketua kerajaan Ireland dan Sepanyol memberitahu Presiden EC Ursula von der Leyen dan ketua dasar luar EU Josep Borrell dalam surat pada Rabu.

“Kami amat bimbang dengan situasi yang semakin merosot di Israel dan di Gaza, terutamanya impak konflik berterusan ini terhadap orang Palestin yang tidak bersalah, terutamanya kanak-kanak dan wanita,” Taoiseach Ireland Leo Varadkar dan Perdana Menteri Sepanyol Pedro Sanchez menulis.

Perdana menteri menekankan bahawa walaupun ianya perjanjian perdagangan bebas pada asasnya, Perjanjian Persatuan EU/Israel juga “membuat prinsip hak asasi manusia dan demokrasi sebagai unsur penting dalam hubungan.” Jika Brussels mendapati prinsip-prinsip tersebut dilanggar, ia perlu mencadangkan “langkah-langkah sewajarnya kepada majlis untuk dipertimbangkan,” kata surat itu.

Untuk mengelakkan kerosakan yang tidak boleh dipulihkan kepada rakyat Gaza, gencatan senjata kemanusiaan yang segera sangat diperlukan.

“Pelaksanaan penyelesaian dua negara adalah satu-satunya cara untuk memastikan kitaran keganasan ini tidak berulang lagi,” mereka teruskan, menekankan EU “mempunyai tanggungjawab untuk mengambil tindakan bagi merealisasikan ini.”

Sanchez dan Varadkar mengulangi pengutukan terhadap serangan Hamas dan meminta pembebasan tebusan yang dipegang di Gaza, menyedari hak Israel untuk membela diri “hanya boleh dilaksanakan selari dengan undang-undang antarabangsa….[dan] mesti mematuhi prinsip pembedahan, kesesuaian dan berjaga-jaga.”

“Operasi tentera Israel yang diperluaskan di kawasan Rafah membawa ancaman yang serius dan segera yang komuniti antarabangsa mesti hadapi secara mendesak,” mereka menulis, merujuk kepada serangan darat yang dirancang yang telah dikecam secara meluas walaupun oleh sekutu Jerusalem Barat, termasuk pemimpin di AS dan Eropah.

Pada Isnin, Afrika Selatan mengemukakan permintaan mendesak ke Mahkamah Keadilan Antarabangsa untuk menentukan sama ada serangan Rafah Israel yang dirancang akan membentuk “pelanggaran hak Palestin di Gaza yang lebih hampir.” Hampir sejuta Palestin yang dipindahkan dari bahagian lain wilayah itu berlindung di bandar itu, dan tiada tempat lagi bagi mereka melarikan diri di dalam sempadannya, seperti yang telah diberi amaran oleh PBB dan penganjur hak asasi manusia antarabangsa.

Israel mendakwa serangan terhadap Rafah perlu untuk memusnahkan Hamas, menekankan bandar itu adalah “kubu terakhir” kumpulan militan itu. Perdana Menteri Benjamin Netanyahu mengatakan awal minggu ini bahawa rancangan untuk melindungi orang awam di Rafah sedang dirumuskan.

Jurucakap EC mengakui menerima surat itu dan menekankan terdapat “pertanggungjawaban terhadap pelanggaran undang-undang antarabangsa” di kedua-dua belah pihak, menekankan Brussels “mengutuk semua kehilangan nyawa orang awam.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.