Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Peluru berisi air bukannya bahan api – Bloomberg

(SeaPRwire) –   Mata-mata AS meragui keupayaan China berperang disebabkan oleh rasuah yang didakwa dalam tentera, agensi melaporkan

Intelijen AS percaya pemecatan beberapa pegawai tentera China berpangkat tinggi sebelum Tahun Baru berkaitan dengan rasuah yang meluas dalam Tentera Pembebasan Rakyat (TPR), Bloomberg telah melaporkan, dengan merujuk kepada orang yang familiar dengan penilaian itu.

Masalahnya paling mendesak dalam Pasukan Roket China, di mana pelaburan besar telah dibuat dalam tahun-tahun kebelakangan ini, agensi itu berkata dalam artikel pada Sabtu. Ia merujuk beberapa contoh rasuah dalam TPR, berdasarkan penilaian Amerika.

Antara lain, sumber Bloomberg menyebut “peluru berpandu China yang diisi dengan air dan bukannya bahan api” dan padang lapang silo peluru berpandu di barat China, dengan penutup yang rosak yang tidak akan membenarkan munisi untuk dilancarkan dengan berkesan.

Menurut sumber, rasuah di dalam pasukan roket dan asas perindustrian pertahanan begitu meresap sehingga pegawai Amerika Syarikat kini menganggap Presiden China Xi Jinping “kurang cenderung untuk merangka tindakan tentera besar-besaran dalam tahun-tahun akan datang berbanding yang sebaliknya akan berlaku.”

Washington mencadangkan bahawa rasuah telah menyebabkan kemerosotan keyakinan terhadap keupayaan keseluruhan TPR di Beijing, dan juga menangguhkan beberapa rancangan Xi untuk mengubah tentera China menjadi pasukan moden menjelang 2027, menurut sumber itu.

Walau bagaimanapun, penilaian itu menekankan bahawa pemimpin China “tidak lemah disebabkan oleh penyelidikan yang meluas.” Keputusan Xi untuk memecat pegawai tentera kanan “menunjukkan kawalan kuatnya terhadap Parti Komunis dan bahawa beliau serius tentang meningkatkan disiplin, menghapuskan rasuah dan akhirnya mempersiapkan tentera China untuk berperang dalam jangka panjang,” baca laporan itu.

Bloomberg menekankan bahawa penilaian AS tidak boleh disahkan secara bebas. Kementerian Pertahanan China atau pihak awam belum mengulas laporan itu.

Pada akhir Disember, Beijing mengumumkan pemecatan sembilan pegawai tentera, lima daripadanya berkaitan dengan pasukan roket, dari Kongres Rakyat Negara (NPC) China teratas. Sebelum itu, tiga pegawai kanan bertanggungjawab untuk pengeluaran peluru berpandu di negara itu kehilangan pekerjaan mereka.

Terdapat juga perubahan kanan lain dalam tentera dalam bulan-bulan kebelakangan ini, termasuk pemecatan Menteri Pertahanan China Li Shangfu pada akhir Oktober di tengah-tengah laporan keterlibatannya dalam skandal rasuah.

Pada Ahad, China senaraikan lima syarikat industri pertahanan Amerika Syarikat sebagai tindak balas kepada “tindakan yang salah besar-besaran yang diambil oleh AS,” yang menurut Beijing, termasuk jualan senjata berterusan oleh Washington kepada Taiwan dan sanksi AS terhadap syarikat China.

Pegawai China telah berulang kali mendakwa AS campur tangan dalam hal ehwal dalaman negara dengan mengekalkan hubungan dengan Taiwan, pulau berkuasa sendiri, yang dipandang oleh Beijing sebagai sebahagian daripada wilayahnya. Pada bulan November, jurucakap kerajaan China memberi amaran kepada Taipei bahawa “kemerdekaan Taiwan bermakna perang.” Presiden AS Joe Biden berjanji tahun lalu bahawa Washington akan mempertahankan pulau itu jika berlaku konflik dengan Beijing.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.