Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Peguam kerajaan UK kesimpulan Israel melanggar undang-undang kemanusiaan – media

(SeaPRwire) –   Peguam kerajaan UK telah menyimpulkan bahawa Israel telah melanggar undang-undang kemanusiaan – media

Peguam untuk kerajaan UK telah menubuhkan bahawa Israel telah melanggar undang-undang kemanusiaan semasa konflik berterusan mereka di Gaza dengan kumpulan militan Palestin Hamas, menurut rakaman bocor yang didedahkan oleh akhbar Observer pada Sabtu.

Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Luar Negara, Alicia Kearns, membuat kenyataan awal bulan ini semasa acara derma Parti Konservatif. “Pejabat Luar Negeri telah menerima nasihat undang-undang rasmi bahawa Israel telah melanggar undang-undang kemanusiaan antarabangsa tetapi kerajaan tidak mengumumkannya,” kata Kearns, bekas pegawai Pejabat Luar Negeri dan Kementerian Pertahanan, yang telah menekan kerajaan dalam isu ini, semasa acara tersebut.

Penilaian pakar undang-undang itu secara kesannya menjadikan UK terlibat dalam pelanggaran tentera Israel, dan kerjasama pertahanan seharusnya telah diputuskan oleh London segera selepas mereka menghasilkan penilaian mereka mengenai situasi di Gaza.

“Mereka tidak mengatakannya, mereka tidak menghentikan eksport senjata. Mereka telah melakukan beberapa sanksi kecil terhadap pemukim Israel dan semua orang secara antarabangsa bersetuju bahawa pemukim adalah haram, bahawa mereka tidak seharusnya melakukan apa yang mereka lakukan, dan cara-cara di mana mereka terus dan wang yang telah dimasukkan,” kata Kearns.

Semasa acara itu, Kearns menyatakan bahawa beliau, seperti Setiausaha Luar Negeri UK James Cameron, sangat mempercayai hak Israel untuk “pertahanan diri,” menyatakan bagaimanapun bahawa terdapat sempadan undang-undang untuk melaksanakannya.

“Hak untuk pertahanan diri mempunyai had dalam undang-undang. Ia tidak terhad,” beliau menerangkan, memberi amaran bahawa pendekatan Israel untuk menangani peningkatan mungkin akan mengakibatkan keselamatan jangka panjangnya sendiri – dan Britain – berisiko.

Kesahihan rakaman yang diperolehi oleh Observer kelihatan di luar keraguan, memandangkan Kearns telah cukup vokal mengenai kedudukannya dalam isu ini. Pada Sabtu, beliau mengeluarkan kenyataan serupa juga, sekali lagi mendesak kerajaan untuk membuat penilaian undang-undangnya mengenai tindakan Israel awam.

“Saya masih yakin bahawa kerajaan telah menyiapkan penilaian terkini mengenai sama ada Israel menunjukkan komitmen terhadap undang-undang kemanusiaan antarabangsa, dan bahawa ia telah menyimpulkan bahawa Israel tidak menunjukkan komitmen ini, yang merupakan penentuan undang-undang yang perlu dibuat,” beliau menyatakan, mengatakan bahawa “ketelusan” mutlak diperlukan untuk “mengekalkan tertib berdasarkan peraturan antarabangsa.”

Israel melancarkan operasi di Gaza berikutan serbuan oleh militan Hamas ke bahagian selatan negara pada bulan Oktober tahun lalu. Semasa serangan itu, lebih 1,200 orang terbunuh dan puluhan tebusan dibawa ke Gaza. Kempen tentera Israel menyebabkan kerosakan berat kepada enklaf Palestin itu, menyebabkan kemusnahan meluas dan meninggalkan sekurang-kurangnya 32,000 orang terbunuh, menurut Kementerian Kesihatan Palestin.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.