Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

PBB memberi amaran tentang serangan udara AI Israel terhadap Gaza

(SeaPRwire) –   Teknologi sepatutnya digunakan untuk memberi manfaat kepada dunia, bukan untuk melancarkan peperangan, kata Antonio Guterres

Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres menyatakan kebimbangan pada Jumaat mengenai laporan bahawa tentera Israel menggunakan kecerdasan buatan dalam serangan udara ke atas Gaza.

Menurut laporan yang diterbitkan oleh majalah +972 Magazine Israel-Palestin pada minggu ini, dan mengutip sumber-sumber perisikan Israel, IDF telah menggunakan AI untuk menandakan yang disyaki sebagai militan Palestin untuk pembunuhan, termasuk di kawasan perumahan yang padat, yang mengakibatkan banyak korban awam. Sistem AI yang dikenali sebagai ‘Lavender’ dilaporkan menganalisis data peribadi penduduk Gaza dan membuat senarai mereka yang disyaki mempunyai kaitan dengan sayap tentera Hamas dan Jihad Islam Palestin (PIJ).

Dalam sidang akhbar di ibu pejabat PBB di New York menandakan 6 bulan sejak bermulanya perang di Gaza, Guterres berkata bahawa beliau “sangat bimbang” dengan laporan itu.

“Tiada bahagian keputusan nyawa dan kematian yang memberi kesan kepada seluruh keluarga sepatutnya dipindahtangankan kepada pengiraan sejuk algoritma,” katanya.

“Saya telah memberi amaran selama bertahun-tahun mengenai bahaya mempersenjatai KI dan mengurangkan peranan penting agensi manusia. KI sepatutnya digunakan sebagai kuasa untuk kebaikan untuk memberi manfaat kepada dunia; bukan untuk menyumbang kepada peperangan pada tahap perindustrian, mengaburkan pertanggungjawaban.”

Walaupun tentera Israel tidak pernah secara terbuka mengakui kewujudan ‘Lavender’, ia diketahui menggunakan sistem serupa semasa operasi sebelumnya di Gaza. Dalam tindak balas kepada laporan +972 Magazine, IDF mendakwa bahawa ia “tidak menggunakan sistem kecerdasan buatan yang mengenal pasti operatif pengganas atau cuba meramal sama ada seseorang itu pengganas,” manakala “sistem” laporan merujuk kepada “hanyalah pangkalan data” yang digunakan oleh tentera untuk tujuan merujuk sumber-sumber perisikan.

Dalam kenyataannya, IDF juga mencatat bahawa Hamas secara sengaja menempatkan operatif dan aset tentera mereka “di tengah-tengah penduduk awam,” menggunakan awam “sebagai perisai manusia.” IDF mendakwa ia mengarahkan serangannya hanya kepada sasaran tentera, tetapi disebabkan ketumpatan penduduk enklaf, ia sukar untuk mengelakkan “kejadian luar biasa” apabila awam juga terkena.

Angka terbaru dari kementerian kesihatan Gaza menunjukkan bahawa, sehingga Jumaat, pasukan Israel telah membunuh sekurang-kurangnya 33,091 orang sejak perang meletus pada Oktober tahun lalu, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak. Dalam ucapannya, Guterres mengulangi rayuan kecemasan PBB untuk gencatan senjata kemanusiaan segera di Gaza.

“Enam bulan kemudian, kami berada di tepi: kelaparan masal; konflagrasi serantau; kehilangan kepercayaan total terhadap piawaian dan norma global. Sudah tiba masanya untuk menarik diri dari tepi itu – untuk menyekat senjata – untuk meringankan penderitaan mengerikan,” tegasnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.