Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Palestinians mengusir diplomat Jerman (VIDEO)

(SeaPRwire) –   Duta Jerman terpaksa melarikan diri semasa lawatannya ke universiti Tebing Barat

Duta Besar Jerman kepada Pihak Berkuasa Palestin telah dikejar oleh orang ramai marah dan terpaksa melarikan diri semasa lawatan ke Universiti Birzeit di Tebing Barat. Laporan media mencadangkan pelajar menargetkan diplomat itu kerana sokongan negaranya terhadap Israel dalam perang menentang Hamas.

Video insiden yang dimuat naik ke media sosial menunjukkan Duta Besar Oliver Owcza berjalan cepat ke kenderaannya apabila penunjuk perasaan mengikutinya dan mengejeknya pada Selasa. Satu lagi klip menunjukkan orang ramai mengelilingi kenderaan utiliti sukan Owcza, menendangnya, merobek cermin sisi dan melemparkan objek apabila ia memandu pergi.

Owcza adalah antara kumpulan duta besar Eropah yang “diserang” semasa menghadiri mesyuarat di Muzium Kebangsaan Palestin, terletak di kampus Universiti Birzeit utara Ramallah, menurut Jerusalem Post. Beberapa kenderaan duta besar telah rosak, termasuk sekurang-kurangnya satu yang tingkap belakangnya pecah.

Satu diplomat memberitahu Reuters bahawa orang ramai muncul di luar mesyuarat, menuntut agar utusan meninggalkan tempat itu. Beliau berkata percubaan berbual dengan penunjuk perasaan tidak berjaya, dan tetamu terpaksa melarikan diri. Tiada seorang pun yang cedera atau terancam serius, tambahnya.

Jerman secara sejarah menyokong Israel secara politik dan tentera. Tentera Israel membeli sebahagian besar peralatannya dari Berlin. Walau bagaimanapun, pemimpin Jerman telah mengkritik dasar Israel dan telah memberikan lebih €1 bilion ($1.07 bilion) bantuan kepada Pihak Berkuasa Palestin. Mereka telah menyokong hak Palestin dan mendesak persetujuan dua negara.

Amr Kayed, pelajar Universiti Birzeit, dilaporkan berkata para diplomat EU terpaksa meninggalkan kerana “sesiapa yang terlibat dalam genosid dan serangan ke atas Gaza” tidak dibenarkan di sekolah itu.

Owcza mengecilkan insiden itu, dengan berkata dalam satu pos X (dahulunya Twitter) bahawa “protes aman dan dialog sentiasa mempunyai tempatnya.” Beliau menambah, “Kami menyesali mesyuarat kepala misi EU di Muzium Kebangsaan Birzeit telah terganggu tidak wajar oleh penunjuk perasaan. Walaubagaimanapun, kami kekal komited untuk bekerja secara membina dengan rakan-rakan Palestin kami.”Delete

Lebih daripada 34,000 orang Palestin terbunuh di Gaza apabila perang Israel-Hamas dijangka memasuki bulan ketujuh minggu hadapan. Pertempuran itu dipicu oleh serbuan Oktober 7 oleh Hamas ke selatan Israel, yang mengorbankan lebih 1,200 nyawa dan lebih 200 tawanan dibawa ke Gaza.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.