Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Laporan mendedahkan bilangan kesilapan Biden

(SeaPRwire) –   Staf Rumah Putih telah membetulkan kenyataan awam Presiden AS hampir 150 kali setakat tahun ini, kata Daily Caller

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden telah membuat begitu banyak kesilapan dalam kenyataan awamnya pada tahun ini sahaja sehingga penasihatnya terpaksa membetulkannya sekurang-kurangnya 148 kali, mengikut analisis transkrip Rumah Putih.

Kajian yang dijalankan oleh laman berita konservatif Daily Caller dan dikeluarkan pada Isnin, mendapati Biden telah mengalami purata hampir 1.3 kesilapan sehari pada 2024. Analisis itu meliputi 118 kenyataan, ucapan dan pertemuan akhbar yang transkrip Rumah Putih dikeluarkan.

Pembetulan telah merangkumi membetulkan kesilapan fakta Biden kepada menambah perkataan yang sepatutnya dimasukkan atau mengubah maksud komen beliau sepenuhnya, kata Daily Caller.

Sebagai contoh, apabila Biden berkata “setiap Amerika” mengundi terhadap Rancangan Penyelamatan Amerika, beliau sepatutnya berkata “setiap Republikan.” Dalam satu kes lain, beliau berkata ancaman kepada demokrasi perlu “dibelasah,” apabila perkataan betul ialah “ditewaskan.” Transkrip hanya untuk ucapan Biden iaitu Ucapan Tahunan bulan lepas mempunyai 13 pembetulan yang dinyatakan.

Kesilapan fakta termasuklah dakwaan bahawa 720 juta orang Amerika – lebih daripada dua kali penduduk negara – menerima vaksin Covid-19. Dan apabila Biden merujuk kepada seorang wanita Georgia yang terbunuh oleh pendatang haram, di tengah-tengah tekanan daripada Republikan untuk “sebut namanya,” beliau memanggilnya “Lincoln” dan bukannya nama sebenarnya, Laken. Beliau juga merujuk kepada warga tua dengan “kecacatan” sebagai warga tua dengan “diabetes.”

Daily Caller berkata ia tidak mengira banyak pembetulan yang tidak mengubah maksud kenyataan Biden, seperti menambah huruf “s” pada hujung kata nama atau menambah perkataan yang perlu untuk kejelasan. Ia juga tidak termasuk perubahan yang jelas tidak ditandakan dalam transkrip atau kesilapan yang nampaknya disembunyikan.

Sebagai contoh, semasa memberi ucapan minggu lepas di satu persidangan di Washington, Biden kelihatan membaca arahan teleprompter terus. “Bayangkan apa yang boleh kita lakukan seterusnya,” katanya, mendesak pengundi untuk memilihnya semula pada November. “Empat tahun lagi, jeda.” Transkrip asal Rumah Putih tidak termasuk perkataan “jeda,” kata Daily Caller. Ia kemudian dikemas kini untuk memasukkan kesilapan itu.

Kesilapan mental kerap Biden telah menimbulkan persoalan tentang kesesuaian beliau untuk pejabat apabila beliau mencari penggal kedua empat tahun. Beliau sudah menjadi presiden tertua dalam sejarah Amerika, berusia 81 tahun, dan akan berusia 86 pada akhir penggal kedua. Satu kaji selidik New York Times yang dikeluarkan bulan lepas menunjukkan bahawa 72% pengundi AS, termasuk lebih separuh Demokrat, bersetuju Biden terlalu tua untuk menjadi presiden berkesan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.