Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Palestin memohon untuk keahlian PBB

(SeaPRwire) –   Palestine meminta keahlian PBB

Palestinian Authority (PA) secara rasmi meminta supaya ia diterima sebagai ahli penuh berdaftar Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB). Negara Palestine telah memegang status pemerhati di PBB sejak 2012, tetapi keahlian penuh akan membawa pengiktirafan kedaulatan Palestin, yang ditentang Israel.

“Hari ini, Negara Palestine, dan atas arahan kepimpinan Palestin, menghantar surat kepada Setiausaha Agung meminta pertimbangan semula terhadap permohonan keahlian kami,” utusan tetap Palestin ke PBB, Riyad Mansour, menulis dalam satu posting pada Selasa.

Dalam surat berasingan kepada Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres, Kumpulan Arab, Pertubuhan Kerjasama Islam dan Gerakan Negara-Negara Berkecuali semuanya menyokong permintaan Mansour.

Di bawah pentadbiran PA, Negara Palestine mendakwa kedaulatan ke atas wilayah yang dianggap Palestin sebelum meletusnya Perang Enam Hari 1967. Ini termasuk Gaza, seluruh Tebing Barat, dan Baitulmaqdis Timur. Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu berulang kali menolak idea kedaulatan Palestin, dan bersumpah untuk meletakkan “kawalan keselamatan penuh Israel ke atas seluruh kawasan barat Jordan,” yang termasuk semua wilayah ini.

Sebahagian Tebing Barat sudah berada di bawah kawalan tentera dan awam penuh Israel, manakala Gaza diperintah oleh Hamas, yang menganggap PA tidak sah kerana mengakui dan berunding dengan Israel.

Permohonan keahlian PBB perlu diluluskan setiausaha agung sebelum dibentangkan kepada Majlis Keselamatan PBB 15 anggota untuk undian. PA memohon keahlian pada 2011, tetapi permohonan itu tidak pernah dibentangkan kepada Majlis Keselamatan. Pada masa itu, AS – sebagai salah satu daripada lima ahli tetap majlis – berkata ia akan menggunakan hak veto jika terdapat undian berjaya.

Pada tahun berikutnya, PBB meningkatkan status Negara Palestine daripada “entiti pemerhati bukan ahli” kepada “negara pemerhati bukan ahli”, status yang hanya dipegangnya dan Bandar Vatican.

Walaupun permohonan semula PA masih berisiko ditolak veto oleh AS, Washington telah menunjukkan bahawa ia bersedia melanggar dasar biasa untuk menggunakan veto terhadap sebarang keputusan majlis keselamatan yang bertentangan dengan kepentingan Israel. Pada bulan lepas, AS tidak mengundi dan membenarkan majlis meluluskan resolusi meminta gencatan senjata segera di Gaza.

Walaupun sokongan tentera berterusan AS untuk Israel, pengecualian itu dilihat sebagai tanda perselisihan antara Netanyahu dan Presiden AS Joe Biden.

Kira-kira 140 negara anggota PBB sudah mengiktiraf Negara Palestine.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.