Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

UK berdepan tekanan yang semakin meningkat ke atas jualan senjata ke Israel

(SeaPRwire) –   Pembunuhan pekerja bantuan asing di Gaza telah mengaktifkan semula panggilan untuk menghentikan bekalan senjata British ke Israel

United Kingdom sedang menghadapi panggilan baru untuk menghentikan eksport senjata ke Israel, berikutan serangan bom oleh tentera negara itu terhadap konvoi kemanusiaan di Gaza yang mengorbankan nyawa, media melaporkan.

Pada Isnin, tujuh pekerja World Central Kitchen (WCK) bantuan, kebanyakannya warga asing dan termasuk tiga warganegara British, terbunuh oleh serangan udara Israel yang kononnya menargetkan militan Hamas. Insiden itu telah memicu kecaman antarabangsa.

Peter Ricketts, bekas penasihat keselamatan negara kepada Perdana Menteri ketika itu, kini Menteri Luar Negeri David Cameron, menyatakan pada Rabu berhubung insiden itu bahawa Britain kini “telah mencapai titik itu.” Beliau mendesak United Kingdom untuk menghantar “isyarat” kepada Israel bahawa negara itu tidak mengambil tanggungjawabnya di bawah undang-undang antarabangsa dengan cukup serius.

“Kadang-kadang dalam konflik anda mendapat satu momen di mana terdapat kemarahan global yang begitu hebat sehingga ia mengkristalkan rasa bahawa perkara tidak boleh terus seperti ini. Saya berharap insiden mengerikan ini akan berfungsi untuk tujuan itu,” kata Ricketts kepada BBC.

Parti pembangkang utama Britain menuntut pada Rabu bahawa kerajaan Konservatif menerbitkan nasihat undang-undang yang diterima mengenai sama ada Israel telah melanggar undang-undang kemanusiaan antarabangsa semasa perang di Gaza.

David Lammy, jurucakap luar negara untuk Parti Buruh pembangkang, berkata “terdapat tuduhan yang sangat serius bahawa Israel telah melanggar undang-undang antarabangsa.”

Beliau memanggil kerajaan untuk “menerbitkan nasihat undang-undang sekarang,” dengan mendakwa bahawa “jika ia menyatakan terdapat risiko jelas bahawa senjata UK mungkin digunakan dalam pelanggaran serius undang-undang kemanusiaan antarabangsa, sudah tiba masanya untuk menggantung jualan senjata tersebut.”

Perdana Menteri British Rishi Sunak tidak berkomitmen untuk menerbitkan nasihat undang-undang itu, tetapi menyatakan bahawa London mengikuti “set peraturan, peraturan dan prosedur” yang ketat terhadap lesen eksport senjata.

Menteri UK menyatakan jualan pertahanan kepada Israel bernilai kira-kira £42 juta ($53 juta) pada 2022. Menurut Kempen Terhadap Perdagangan Senjata, kumpulan yang mendesak agar dihentikan jualan senjata, United Kingdom telah meluluskan sekurang-kurangnya £474 juta ($560 juta) dalam eksport ke Israel sejak 2015.

Eksport itu dilaporkan termasuk bahagian untuk peluru berpandu, kereta kebal dan pesawat pejuang, termasuk tayar, kerusi lenting, kipas penggerak dan peralatan sasaran laser untuk jet yang digunakan di Gaza.

Britain juga terlibat dalam membuat bahagian untuk jet pejuang F-35 buatan Amerika Syarikat yang digunakan oleh tentera udara Israel, menurut pakar kawalan senjata Roy Isbister dari kumpulan Saferworld.

“United Kingdom menghasilkan 15% daripada setiap F-35, dan jadi jika United Kingdom berkata ‘tidak’ kepada eksport, ia menjadi signifikan, dan isu bagi keupayaan Israel yang boleh mengganggu Amerika Syarikat,” kata Isbister kepada The National.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.