Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Pakistan mengancam Iran dengan ‘akibat yang serius’

(SeaPRwire) –   Tehran dilaporkan melancarkan serangan ke atas kumpulan Pakistan berasaskan Jaish al-Adl

Kerajaan Pakistan telah mengutuk serangan peluru berpandu yang didakwa Iran di wilayah Balochistan pada Selasa, mendakwa ia telah menyebabkan kematian orang awam. Islamabad menyatakan ia akan membuat bantahan kepada Tehran atas tindakan “sepihak” dan pelanggaran kedaulatannya.

Beberapa media berita Iran melaporkan pada malam Selasa bahawa peluru berpandu dan drone telah dilancarkan ke pejabat Jaish al-Adl, kumpulan yang Tehran tuduh atas serangan yang membunuh dua belas polis Iran pada bulan Disember. Walau bagaimanapun, tiada kenyataan rasmi mengenai operasi tersebut dikeluarkan oleh Iran.

“Pakistan dengan kuat mengutuk pelanggaran ruang udara tanpa provokasi oleh Iran dan serangan di dalam wilayah Pakistan yang menyebabkan kematian dua kanak-kanak yang tidak bersalah sementara menyebabkan tiga gadis cedera,” kata Kementerian Luar Negeri di Islamabad dalam kenyataan, menambah pelanggaran kedaulatan Pakistan adalah “sama sekali tidak dapat diterima dan boleh menimbulkan akibat yang serius.”

Keganasan adalah ancaman kepada semua negara di rantau ini dan memerlukan tindakan “berkoordinasi” berbanding tindakan sepihak yang “tidak selari dengan hubungan jiran yang baik dan boleh menjejaskan kepercayaan bilateral dengan serius,” tambah kementerian itu.

Duta Iran telah dipanggil untuk menerima nota bantahan mengenai “pelanggaran terang-terangan” kedaulatan Pakistan, sementara demarche yang sesuai juga telah dihantar ke Tehran, kata Kementerian Luar Negeri Pakistan.

Beberapa letupan dilaporkan pada malam Selasa di Panjgur, bandar di wilayah Balochistan, Pakistan berhampiran sempadan Iran. Menurut media Iran, “dua kuarters utama” Jaysh al-Adl telah “dimusnahkan dengan tepat oleh serangan” oleh Pasukan Pengawal Revolusi Islam (IRGC).

Pada Isnin, IRGC dan drone terhadap apa yang digambarkan sebagai ibu pejabat Israel di bandar Erbil, Iraq utara, serta sasaran Islamic State (IS, juga dikenali sebagai ISIS) di wilayah Idlib, Syria.

IRGC bersumpah untuk teruskan serangan “sehingga titisan darah syahid terakhir ditebus,” merujuk kepada letupan Januari 3 yang membunuh hampir 100 orang di bandar Kerman, Iran di mana beribu-ribu peziarah telah berkumpul untuk berkabung ke atas Jeneral Qassem Soleimani, dibunuh oleh AS pada 2020. Kumpulan itu juga menyebut serangan bulan lepas di Rask, tenggara Iran, di mana militan membunuh 11 orang polis Iran.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.