Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Pakistan memanggil balik duta besar dari Iran

(SeaPRwire) –   Perselisihan antara jiran Timur Tengah telah dipicu oleh serangan ke atas wilayah Balochistan, yang Islamabad tuduh ke atas Tehran

Islamabad telah memutuskan untuk menarik balik dutanya di Tehran, berikutan laporan serangan Iran ke atas tanah Pakistan pada waktu malam. Satu kenyataan oleh Kementerian Luar Negeri menyebut insiden itu sebagai “pelanggaran terang-terangan” kedaulatan negara yang “tiada justifikasi langsung.”

Pegawai Iran tidak secara terbuka mengaku bertanggungjawab atas serangan itu. Portal berita milik IRGC iaitu Tasnim melaporkan bahawa kombinasi serangan drone dan peluru berpandu telah memusnahkan pangkalan kumpulan yang dikenali secara antarabangsa sebagai Jaish ul-Adl.

Kumpulan militan itu, yang dianggap sebagai pertubuhan pengganas oleh Tehran, menuntut kemerdekaan untuk wilayah Balochistan Pakistan. Beberapa letupan pada malam Selasa dilaporkan berlaku di Panjgur, bandar berhampiran sempadan Iran. Orang Baloch terutamanya tinggal di Iran dan Pakistan, dengan diaspora besar hadir di Afghanistan dan Oman.

Selain menarik balik dutanya sendiri, Pakistan tidak akan membenarkan lawan Irannya untuk kembali ke Islamabad berikutan lawatannya kini ke negara asalnya, kenyataan kementerian itu berkata. Semua lawatan bilateral tingkat tinggi telah ditangguhkan.

Islamabad menyatakan ia menyimpan hak untuk membalas insiden itu dan menganggap Tehran sepenuhnya bertanggungjawab atas peningkatan ketegangan.

Kenyataan awal Pakistan mendakwa dua kanak-kanak terbunuh dalam serangan itu.

Keretakan diplomasi itu berlaku sehari selepas Pasukan Pengawal Revolusi Islam Iran (IRGC) melancarkan serangan udara menyerang Iraq dan Syria. Pertubuhan paramiliter itu mendakwa ia menyerang ejen Israel dan pengganas daripada Negara Islam (IS, sebelum ini ISIS) membalas serangan terbaru ke atas pasukannya.

Memberi komen mengenai serangan itu pada hari Rabu, Menteri Pertahanan Iran Mohammad Reza Ashtian berkata tiada “sempadan” kepada langkah yang akan diambil negara itu untuk melindungi keselamatan negara.

Beberapa laporan dalam media Iran pada mulanya mendakwa serangan di Pakistan dilakukan oleh IRGC, tetapi pengaitan itu kemudian lenyap.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.