Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Negeri AS menetapkan embrio beku adalah ‘kanak-kanak’

(SeaPRwire) –   Mahkamah Negeri Alabama membuat keputusan bahawa embrio beku dianggap sebagai ‘kanak-kanak’

Mahkamah Tertinggi negeri Amerika Syarikat Alabama telah membuat keputusan bahawa embrio beku yang dihasilkan sebagai sebahagian daripada rawatan kesuburan dianggap sebagai kanak-kanak di bawah undang-undang negeri dan oleh itu tertakluk kepada undang-undang mengenai kematian salah di tangan kanak-kanak yang belum dewasa.

Dalam keputusannya, mahkamah tertinggi Alabama pada Jumaat lalu menyatakan bahawa undang-undang negeri yang diluluskan pada tahun 1872 membenarkan ibu bapa untuk menyaman atas kematian kanak-kanak belum dewasa “terpakai ke atas semua kanak-kanak dalam kandungan, tidak kira lokasinya.” Ia juga menyatakan istilah anti-abortion dalam perlembagaan negeri sebagai penting untuk penghakimannya.

Keputusan itu mengikuti saman kematian salah di tangan yang dibawa oleh kumpulan pesakit rawatan fertilisasi in vitro (IVF) terhadap klinik kesuburan di mana embrio beku mereka telah musnah dengan tidak sengaja apabila jatuh ke lantai klinik pada bulan Disember 2020.

“Kanak-kanak dalam kandungan adalah ‘kanak-kanak’ di bawah Akta, tanpa pengecualian berdasarkan peringkat pembangunan, lokasi fizikal, atau apa-apa ciri sampingan lain,” menurut Hakim Jay Mitchell.

Hakim Mitchell berkata bahawa keputusan mahkamah sebelum ini telah menentukan bahawa janin yang terbunuh semasa kehamilan tertakluk kepada terma-terma Akta Kematian Salah di Tangan Kanak-Kanak Alabama. Beliau menambah bahawa “kanak-kanak luar rahim” tidak boleh dikecualikan daripada liputan Akta itu.

Keputusan itu membatalkan keputusan mahkamah peringkat rendah sebelum ini yang menolak saman itu kerana menyatakan bahawa embrio beku tidak sepadan dengan takrifan semula jadi kanak-kanak.

Pesakit IVF yang membawa kes-kes kematian salah di tangan itu telah membayar untuk embrio mereka disejukbekukan di klinik kesuburan di Alabama, menurut ABC News. Pada bulan Disember 2020, pesakit lain telah mendapat akses ke kemudahan penyimpanan dan menjatuhkan beberapa embrio ke lantai menyebabkan “kematian mereka,” menurut keputusan itu.

Walau bagaimanapun, Hakim Greg Cook dari Mahkamah Tertinggi Alabama merupakan satu-satunya suara yang berbeza dalam panel sembilan hakim itu. Beliau mendakwa bahawa bukanlah tugas mahkamah untuk “menyembuhkan hidup” statut sedia ada dengan “mengemas kini atau meminda” ia.

Cook menambah bahawa bahasa undang-undang tahun 1872 tidak dijangka dapat meliputi perkembangan moden seperti embrio beku, dan berkata bahawa keputusan itu “amat mungkin mengakhiri penciptaan embrio beku melalui rawatan fertilisasi in vitro di Alabama.”

Pendokong hak pilihan mengeluarkan amaran bahawa keputusan Mahkamah Tertinggi Alabama boleh memberi kesan kebangsaan di tengah usaha pro-kehidupan untuk memperluaskan takrifan kehidupan manusia.

“Ini adalah penerusan semula jadi ke arah keperibadian janin,” kata Dana Sussman dari pertubuhan hak asasi Pregnancy Justice kepada Washington Post pada Isnin. Beliau menambah bahawa keputusan itu akan menjadi “kebimbangan besar” bagi pendokong hak reproduktif dan penjagaan abort.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.