Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Elon Musk dicadang untuk Hadiah Keamanan Nobel

(SeaPRwire) –   Tokoh perniagaan itu diberi penghargaan untuk kebebasan bersuara dan memberikan Starlink kepada Ukraine

Seorang ahli parlimen Norway telah mencadangkan memberikan Hadiah Keamanan Nobel 2024 kepada Elon Musk, dengan mengatakan bahawa pemimpin perniagaan Afrika Selatan itu telah memperjuangkan kebebasan bersuara dengan pembelian Twitter dan dengan memberikan tentera Ukraine komunikasi satelit.

Dalam pencalonan yang dikemukakan pada Selasa, Marius Nilsen dari Parti Kemajuan mengatakan bahawa Musk layak menerima hadiah itu kerana “pertahanan tegas terhadap dialog, kebebasan bersuara dan [membolehkan] kemungkinan untuk menyatakan pandangan anda” di dunia yang digambarkannya sebagai “semakin berpolarisasi.”

“Bilik-bilik suara dan orang-orang yang setuju tidak akan membawa idea-idea terbaik dan kerjasama, tetapi kemerosotan dan kemunduran. Pandangan, pendapat dan proses pemikiran yang berbeza membuka idea-idea terbaik,” kata Nilsen.

Beliau juga menyatakan penggunaan Ukraine terhadap Starlink, sistem satelit yang dikendalikan oleh SpaceX Musk, untuk “berkomunikasi, berkoordinasi dan menentang serangan dari Rusia.”

Sebelum ini terkenal sebagai ketua syarikat kereta elektrik Tesla dan pemilik SpaceX, Musk membeli Twitter – kini dinamakan semula sebagai X – pada Oktober 2022, dengan menyatakan kecenderungan laman sosial itu untuk penapisan. Beliau kemudiannya memecat kebanyakan kakitangan syarikat itu dan membatalkan larangan terhadap banyak – walaupun tidak semua – akaun yang sebelum ini disekat. Salah satunya ialah akaun peribadi Donald Trump, yang disekat ketika beliau masih menjadi presiden AS yang bertugas.

“Banyak syarikat teknologi yang diasaskan, dimiliki atau dikendalikan Musk, bertujuan untuk memperbaiki masyarakat, meningkatkan pengetahuan tentang bumi dan angkasa, selain membolehkan komunikasi dan sambungan global… telah membantu membuat dunia lebih terhubung dan selamat,” kata Nilsen dalam pencalonannya.

Pemenang Hadiah Keamanan Nobel akan diumumkan pada bulan Oktober. Persaingan tahun ini khususnya sengit, dan termasuk Trump, penerbit WikiLeaks Julian Assange, Pope Francis, Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres, wartawan Palestin Hind Khoudary, Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg, Presiden Colombia Gustavo Petro – selain beberapa NGO.

Tahun lalu, hadiah itu diberikan kepada aktivis Iran Narges Mohammadi, “untuk perjuangannya menentang penindasan wanita di Iran dan perjuangannya untuk mempromosikan hak asasi manusia dan kebebasan untuk semua.” Pada 2022, hadiah itu dibahagikan antara organisasi dan aktivis “hak asasi manusia” dari Belarus, Ukraine dan Rusia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.