Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Negara-negara Arab meminta larangan terhadap pasukan bola sepak Israel

(SeaPRwire) –   Kumpulan persatuan bola sepak Timur Tengah telah dilaporkan menuntut supaya FIFA melarang pasukan Israel daripada pertandingan

Persekutuan bola sepak dari dua belas negara Timur Tengah, termasuk Qatar, Arab Saudi, dan Emiriah Arab Bersatu, telah menulis kepada badan penguasa global FIFA untuk menuntut supaya Israel dilarang kerana serangan balasannya di Gaza, Sky News melaporkan pada Khamis.

Dalam surat yang diperoleh oleh stesen berita British itu, Persekutuan Bola Sepak Asia Barat, diketuai oleh Putera Ali bin Al Hussein – adik tiri Raja Abdullah II Jordan – mendesak FIFA dan ahli persatuan seperti badan penguasa Eropah UEFA untuk membentuk “barisan bersatu dalam mengasingkan Persatuan Bola Sepak Israel daripada semua aktiviti berkaitan bola sepak sehingga tindakan keganasan ini berhenti.”

Ia juga menyeru badan penguasa global itu mengambil “tindakan tegas terhadap kekejaman yang dilakukan di Palestin dan jenayah perang di Gaza dengan mengutuk pembunuhan mangsa-mangsa yang tidak bersalah termasuk pemain, jurulatih, pengadil, dan pegawai, [dan] memusnahkan infrastruktur bola sepak.”

Persatuan Bola Sepak Israel membalas dengan menyebut surat itu “sindiran dan malu,” dan mendesak pihak berkuasa bola sepak untuk menolak seruan melarang pasukannya daripada kejohanan antarabangsa. “Saya percaya FIFA tidak akan melibatkan politik dalam bola sepak,” kata Ketua Eksekutif Persatuan Bola Sepak Israel Niv Goldstein kepada Sky News.

“Kami menentang melibatkan politikus dalam bola sepak dan terlibat dalam perkara politik dalam sukan amnya,” tambahnya, menyatakan bahawa dia “menantikan keamanan dunia.”

Sementara itu, Setiausaha Agung UEFA Theodore Theodoridis memberitahu stesen itu tiada perbincangan mengenai mengecualikan pasukan Israel daripada pertandingan Eropah. Dia juga menepis dakwaan mengambil pendekatan khas terhadap Israel, memandangkan UEFA telah menggantung semua pasukan Rusia berikutan konflik Ukraine.

“Mereka adalah dua situasi yang sangat berbeza antara dua negara itu,” katanya.

Walaupun FIFA belum memberi respon rasmi terhadap surat itu, pertubuhan itu juga dituduh membuat keputusan dipengaruhi politik dengan melarang pasukan Rusia selepas meletusnya konflik Ukraine pada 2022.

Konflik Israel-Palestin meletus semula pada Oktober selepas pejuang Hamas melancarkan serangan mengejut ke atas wilayah Israel yang mengorbankan 1,200 nyawa dan menyaksikan lebih 200 orang diambil tebusan. Angkatan Pertahanan Israel membalas dengan melancarkan pengepungan ke atas enklaf Palestin dan bertekad untuk menghapuskan semua militan Hamas di rantau itu. Pegawai kesihatan Gaza memperkirakan lebih 27,000 orang Palestin telah terbunuh sehingga kini dalam tindak balas Israel.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.