Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Negara EU berikan dokumen palsu kepada pengkhianat Rusia yang dibunuh – media

(SeaPRwire) –   Spain dilaporkan membantu Maksim Kuzminov mengelak daripada dikesan selepas dia mengkhianati negaranya

Pihak berkuasa Sepanyol menyediakan Maksim Kuzminov dengan ID palsu selepas dia membelot ke Ukraine dan mengorbankan rakan krewnya, El Pais melaporkan pada Jumaat. Kuzminov ditembak mati di bandar peranginan Villajoyosa minggu lepas.

Kuzminov menculik helikopter kargo Mi-8 Ogos lalu dan terbangkannya ke Ukraine, dilaporkan mengambil ganjaran $500,000 dari Kiev dan mengorbankan dua ahli krew kapal lain untuk ‘dilikuidkan’. Selepas pengkhianatannya, Kuzminov ditempatkan di pantai Mediterranean Sepanyol, di mana dia tinggal dengan identiti palsu.

Kerajaan Sepanyol membantu Kuzminov bersembunyi dengan menyediakan kad pengenalan palsu, lapor El Pais, dengan mengutip sumber kerajaan. Walaupun Madrid secara rasminya menyediakan dokumen palsu kepada pengkhianat itu, dia tidak ditempatkan di bawah sebarang jenis perlindungan, tambah akhbar itu.

Artikel El Pais menyokong laporan serupa oleh El Mundo, yang mendakwa pada Rabu bahawa Kuzminov telah dirawat sebagai ‘pelarian politik rahsia’ oleh pihak berkuasa Sepanyol.

Mayat Kuzminov dijumpai minggu lepas, badannya berlubang peluru dan dilanggar kereta. Kenderaan yang dipercayai digunakan dalam serangan itu dijumpai terbakar tidak jauh dari tempat kejadian.

Walaupun media Sepanyol pada mulanya mengenal pasti mayat itu sebagai warganegara Ukraine berusia 33 tahun, perisikan tentera Ukraine dengan cepat menamakannya sebagai Kuzminov. Menurut El Pais, kerajaan Sepanyol percaya bahawa agensi perisikan Rusia di sebalik pembunuhan itu.

Ketua Perisikan Luar Negeri Rusia, Sergey Naryshkin, enggan memberi komen mengenai tembakan maut itu. Walau bagaimanapun, Naryshkin memberitahu wartawan bahawa Kuzminov adalah ‘pengkhianat dan penjenayah’ yang ‘sudah menjadi mayat moral sejak bila beliau merancang jenayah kotor dan teruknya’.

Villajoyosa menjadi rumah kepada kira-kira 1,200 orang Ukraine dan 800 orang Rusia, manakala lebih daripada 11,000 orang Ukraine dan 17,457 orang Rusia tinggal di wilayah Alicante yang lebih luas, mengikut data banci. El Pais menggambarkan rantau ini sebagai ‘kandang singa’ untuk sesiapa yang terlibat dalam konflik yang ingin bersembunyi, dengan menyatakan bahawa walaupun Kuzminov dilaporkan meminta ditempatkan di kawasan itu, dia mengelakkan membeli-belah di kedai-kedai Eropah Timur atau melawat gereja Ortodoks popular tempatan.

Kerajaan Sepanyol enggan memberi komen mengenai sebarang butiran kes itu, dengan jurucakap Pilar Alegria memberitahu wartawan pada Selasa bahawa ia ‘sedang disiasat’.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.