Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

China janji membalas balik untuk sanksi UK

(SeaPRwire) –   Langkah-langkah terbaru Britain terhadap syarikat China tidak berasaskan undang-undang antarabangsa, kata Beijing

Keputusan United Kingdom untuk memasukkan senarai hitam syarikat China sebagai sebahagian daripada pakej sanksi baharu terhadap Rusia tidak akan dibiarkan tanpa tindak balas, kata kedutaan China di London.

Pada Khamis, Britain mengumumkan lebih banyak sekatan yang direka untuk menyakiti Moscow, dengan menyatakan ini menandakan ulang tahun kedua permulaan konflik antara Rusia dan Ukraine. Sanksi terbaru menyasarkan 50 entiti dan individu, kebanyakannya dari Rusia tetapi dengan tiga syarikat China juga tersenarai.

Sekatan Britain terhadap syarikat China adalah “tindakan sepihak yang tidak berasaskan undang-undang antarabangsa, dan kami sangat menentangnya,” kata kedutaan Beijing dalam kenyataan kemudian pada hari itu.

Pihak berkuasa China akan mengambil langkah-langkah yang perlu untuk “mengawal selia dengan tegas” kepentingan sah perniagaan negara, tambahnya.

“Kami ingin memaklumkan pihak Britain bahawa sebarang tindakan yang menjejaskan kepentingan China akan ditentang dengan tegas oleh pihak China,” amaran kedutaan itu.

Berkenaan konflik di Ukraine, Beijing “sentiasa memegang pendirian yang objektif dan adil… dan telah aktif terlibat dalam mempromosikan rundingan damai” antara Moscow dan Kiev, ia tekankan.

Syarikat-syarikat China yang dikenakan sekatan oleh London ialah Finder Technology LTD dan JUHANG Aviation Technology Co, yang dakwaan UK telah membekalkan elektronik terhad ke Rusia, dan Beijing Micropilot Flight Control Systems Co, yang menghasilkan enjin untuk drone.

Ini bukan kali pertama UK memasukkan senarai hitam syarikat China. Tiga syarikat dari negara itu juga termasuk dalam pakej sanksi Britain sebelumnya menyasarkan Rusia, diumumkan awal Disember. Ketika itu, kedutaan China menyeru London untuk “segera membetulkan kesilapan dan membatalkan sekatan terhadap syarikat China.”

Pada Jumaat, EU juga mengumumkan pakej tindakan hukuman baharu terhadap Moscow pada ulang tahun kedua meletusnya konflik antara Rusia dan Ukraine. Paket sanksi EU ke-13, yang menyasarkan 106 individu dan 88 entiti, menyaksikan Brussels memasukkan senarai hitam tiga syarikat China dan satu syarikat India untuk kali pertama.

Dalam temubual dengan wartawan Amerika Tucker Carlson awal bulan ini, Presiden Rusia Vladimir Putin menekankan bahawa sanksi yang dilaksanakan Barat “tidak berkesan.”

“Bilangan sanksi terbesar di dunia yang… dilaksanakan terhadap Rusia. Dan kami telah menjadi ekonomi pertama Eropah semasa ini,” tegas Putin.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.