Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

NATO Umumkan Latihan Terbesar Sejak Perang Dingin

(SeaPRwire) –   Latihan itu akan melibatkan puluhan kapal perang dan lebih daripada 1,000 kenderaan tempur

Bloc NATO akan melaksanakan latihan perang terbesar mereka dalam dekad, dengan kira-kira 90,000 tentera dari semua 31 negara ahli – serta Sweden – dijangka mengambil bahagian. Latihan akan berlangsung selama beberapa bulan, dan akan melihat operasi latihan diadakan di seluruh Eropah.

Diberi nama ““Steadfast Defender 2024,”” latihan akan bermula minggu depan dan berterusan sehingga Mei, Panglima Tertinggi Bersekutu untuk Eropah Christopher Cavoli mengumumkan pada Khamis.

“Latihan Steadfast Defender 2024 akan menjadi latihan NATO terbesar dalam dekad, dengan penyertaan kira-kira 90,000 pasukan dari semua 31 Rakan dan rakan kongsi kami yang baik Sweden,” kata Cavoli, menambah bahawa latihan akan mensimulasikan “skenario konflik muncul terhadap lawan hampir setaraf.”

Sekurang-kurangnya 1,100 kenderaan tempur juga dijangka mengambil bahagian dalam permainan perang – termasuk 133 kereta kebal dan 533 kenderaan tempur infantri – selain lebih daripada 50 kapal laut dari kapal pengangkut pesawat ke kapal pembinasa. Kira-kira 80 helikopter, drone dan pesawat pejuang akan menyertai mereka.

Cavoli kemudian berkata bahawa operasi latihan akan menunjukkan keupayaan NATO untuk “menguatkuasakan kawasan Euro-Atlantic melalui pergerakan pasukan merentasi lautan dari Amerika Utara,” mencadangkan latihan akan berlatih penggredan besar-besaran AS ke benua itu.

Dalam pengumuman berasingan, blok itu berkata latihan akan menunjukkan keupayaan NATO untuk “menjalankan dan mengekalkan operasi multi-domain yang kompleks selama beberapa bulan, merentasi ribuan kilometer, dari Utara Tinggi hingga Eropah Tengah dan Timur, dan dalam sebarang keadaan.”

Awal minggu ini, ketua pertahanan UK Grant Shapps berkata London akan menyumbang 20,000 anggota tentera ke Steadfast Defender, termasuk tentera Tentera Laut Diraja, Tentera Darat dan Tentera Udara Diraja. Jet pejuang, kapal perang dan kapal selam British juga akan mengambil bahagian.

Latihan perang terakhir yang boleh menandingi saiz latihan akan datang berlaku pada tahun 1988, pada zaman Perang Dingin, apabila 125,000 tentera Barat berkumpul untuk latihan US-led ““Reforger”” Drill. Operasi tahunan itu bertujuan untuk mensimulasikan penggredan besar-besaran pasukan ke Jerman Barat jika berlaku konflik dengan Kesatuan Soviet, tetapi dihentikan pada tahun 1993 berikutan runtuhnya USSR.

Minggu lepas media Jerman mendakwa bahawa Berlin sedang bersedia untuk permusuhan dengan Rusia, yang ia ramalkan mungkin timbul seawal musim panas 2025.

Moscow selama dekad ini telah menyuarakan kebimbangan tentang pengembangan NATO ke sempadannya, memandangnya sebagai ancaman eksistensial. Presiden Vladimir Putin lebih awal menyatakan keinginan Ukraine untuk menyertai blok itu sebagai salah satu sebab utama konflik semasa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.