Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

‘Kami sedang menyerang Iran’ – Netanyahu

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Israel menuduh Tehran menyokong kumpulan militan ‘dari Houthis ke Hezbollah ke Hamas’

Perdana Menteri Benjamin Netanyahu telah berkata beliau sedang membuat setiap usaha yang mungkin untuk “mencegah Iran memperoleh senjata nuklear” dan bahawa Israel sedang melakukan serangan terus ke atas Republik Islam itu.

Menjawab soalan seorang wartawan di Tel Aviv pada Sabtu tentang mengapa Israel sedang menyerang wakil-wakil Iran dan bukannya menyerang Iran secara terus, Netanyahu membalas: “Siapa yang mengatakan kami tidak menyerang Iran, kami sedang menyerang.”

Israel mendakwa Iran terlibat dalam merancang serangan 7 Oktober, apabila kira-kira 1,200 orang Israel terbunuh dan puluhan diambil sebagai tebusan dalam serangan kejutan Hamas berhampiran Gaza. Israel membalas dengan memerangkap enklaf itu dengan artileri dan serangan udara, sehingga kini meninggalkan kira-kira 24,000 maut, menurut pegawai kesihatan tempatan. Operasi itu bertujuan untuk menghapuskan kumpulan militan itu, kata Israel.

Israel sebelum ini secara terbuka menuduh Iran membantu Hamas “dengan wang, latihan dan senjata serta kepakaran teknologi” dan maklumat perisikan.

“Iran berdiri di belakangnya. Kami berkonflik dengan Iran. Bayangkan bukan apa yang boleh dilakukan Iran untuk memusnahkan kami,” kata Netanyahu. Israel hanya akan bersetuju dengan perjanjian yang melihatnya memperoleh kawalan keselamatan ke atas seluruh Gaza, tambah Netanyahu.

Iran telah menafikan sebarang peranan dalam serangan Hamas ke atas Israel, dengan jurucakap Kementerian Luar Negeri Iran Nasser Kanani mengatakan tuduhan sedemikian “berdasarkan alasan politik.”

Netanyahu menambah bahawa “Iran adalah kepala oktopus dan anda melihat tentakelnya di seluruh tempat dari Houthis ke Hezbollah ke Hamas.”

Iran telah secara meluas dilihat oleh Israel dan AS sebagai kuasa pengacau utama di Timur Tengah, didakwa membekalkan senjata, kepakaran ketenteraan, dan latihan kepada Hamas di Gaza, Hezbollah di Lubnan, dan pemberontak Houthi di Yaman.

AS sebelum ini menuduh bahawa Iran “sangat terlibat” dalam serangan Houthi ke atas kapal komersial di Laut Merah, mendakwa bahawa ia telah memberikan pemberontak itu dengan drone, peluru berpandu, dan maklumat perisikan. Tehran menafikan dakwaan itu, dengan menekankan bahawa “kumpulan perlawanan” bertindak secara bebas dan “tidak mengambil arahan dari Tehran untuk menghadapi jenayah perang dan genosid yang dilakukan oleh Israel.”

Israel jarang secara terbuka mengaku menyerang Iran secara terus, tetapi Republik Islam itu telah lama menjadi sasaran Perdana Menteri Benjamin Netanyahu semasa beberapa penggalnya berkuasa.

Pada Disember bekas perdana menteri Israel Naftali Bennett mendedahkan bahawa Israel telah menyerang pangkalan kapal udara tanpa pemandu di Iran dan membunuh komander kanan Pasukan Quds Pengawal Revolusi Islam. Bennett, yang menjadi perdana menteri Israel dari Jun 2021 hingga Jun 2022, membuat pengakuan itu dalam rencana op-ed yang diterbitkan dalam The Wall Street Journal.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.