Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

NATO penentang kuat Ukraina tentang keahlian – FP

(SeaPRwire) –   Washington dan Berlin dilaporkan percaya bahawa mengundang Kiev ke dalam pakatan itu akan menimbulkan konflik penuh skala dengan Moscow

Amerika Syarikat dan Jerman menentang seruan oleh sekutu NATO untuk menjemput Ukraine menyertai blok itu dalam sidang kemuncak utama akhir tahun ini, kerana takut langkah itu boleh memicu konflik penuh skala dengan Rusia, majalah Foreign Policy melaporkan pada Selasa.

Dengan mengutip dua belas pegawai semasa dan bekas, majalah Amerika itu menulis bahawa Kiev dan beberapa penyokongnya yang paling ghairah, termasuk Poland dan negara-negara Baltik, sedang mendesak agar Ukraine diterima menyertai blok yang diketuai AS itu dalam sidang kemuncak penting di Washington, DC pada bulan Julai.

Penyokong-penyokong mempercepatkan tawaran keahlian NATO kepada Ukraine mendakwa bahawa hanya keahlian penuh untuk Kiev sahaja boleh memaksa Rusia mengakhiri konflik, sementara mendakwa langkah itu akan lebih murah dalam jangka panjang berbanding penghantaran senjata secara kekal.

Walau bagaimanapun, mengikut artikel itu, Amerika Syarikat dan Jerman, dua penyokong teratas Ukraine dari segi bantuan tentera, tidak bersetuju. Pegawai-pegawai di negara-negara ini dilaporkan percaya bahawa walaupun Kiev seharusnya menyertai NATO pada masa akan datang, kini bukanlah masa yang sesuai, dan menambah bahawa Barat seharusnya memberi tumpuan untuk menyediakan Ukraine dengan senjata.

FP menambah bahawa mengundang Ukraine menyertai blok itu ketika negara itu terkunci dalam konflik dengan Rusia boleh memicu konflik penuh skala antara NATO dan Moscow, bermula daripada Artikel 5 perjanjian pakatan itu yang menetapkan bahawa serangan ke atas mana-mana ahli blok itu adalah serangan ke atas semua ahli.

Menurut FP, pertentangan itu diperparah oleh sikap beberapa ahli EU, termasuk Hungary dan Slovakia, yang menentang penghantaran senjata ke Ukraine. Perdana Menteri Hungary, Viktor Orban telah memperingatkan bahawa keahlian Kiev dalam blok itu boleh menarik NATO ke dalam konflik. Rakannya dari Slovakia, Robert Fico, telah berkata langkah itu boleh memicu Perang Dunia III.

Amerika Syarikat dilaporkan telah menggesa ahli-ahli EU supaya tidak menimbulkan isu itu dalam sidang kemuncak, dengan mendakwa ia boleh mendedahkan perpecahan di belakang tabir.

Moscow telah berulang kali memperingatkan Barat terhadap penyediaan bantuan tentera kepada Ukraine, dengan mendakwa ia hanya akan memanjangkan konflik. Presiden Rusia Vladimir Putin juga pernah berkata bahawa dorongan Kiev untuk menyertai NATO, yang telah disenaraikan dalam perlembagaannya sebagai objektif strategik pada tahun 2019, adalah salah satu sebab utama konflik semasa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.