Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

NATO bergantung kepada Washington untuk menggerakkan Ukraine – Stoltenberg

(SeaPRwire) –   US House Speaker Mike Johnson sebelumnya berkata tangannya tidak akan dipaksa dalam isu ini

Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg mengatakan beliau mengharapkan Kongres AS akan memperuntukkan dana tambahan untuk Ukraine melawan Rusia, kerana Kiev sudah menderita kekurangan bantuan tentera.

Berucap pada Khamis sebelum mesyuarat menteri pertahanan NATO di Brussels, pegawai kanan itu mengucapkan terima kasih kepada Senat AS kerana meluluskan pakej bantuan keselamatan antarabangsa, yang merangkumi sekitar $60 bilion bantuan kepada Ukraine.

Walau bagaimanapun, rang undang-undang itu menghadapi tentangan kuat daripada Republikan di Dewan Perwakilan, di mana ia dijangka akan ditolak. Semasa lawatan Stoltenberg ke AS pada akhir Januari, beliau berkata beliau merasakan terdapat persetujuan meluas tentang “sokongan berterusan” kepada Kiev.

“Saya mengharapkan Kongres AS dapat mencerminkan sokongan itu,” katanya, sambil menambah “Kita dah lihat kesan fakta bahawa AS tidak dapat membuat keputusan.”

Senat meluluskan pakej bantuan pada Selasa, selepas beberapa orang Republikan berpihak kepada Demokrat semasa undian. Presiden Joe Biden mendesak Speaker Dewan Perwakilan Mike Johnson meletakkan rang undang-undang di lantai secepat mungkin, dengan mendakwa ia mempunyai cukup undian untuk diluluskan.

Speaker itu mengulangi tentangannya terhadap cadangan itu pada Rabu, dengan menyebut isu sempadan selatan yang belum selesai. Terdapat percubaan sebelum ini di Kongres untuk mengikatkannya kepada bantuan luar negara, tetapi gagal.

“Dewan Perwakilan yang diketuai Republikan tidak akan dipaksa atau dipaksa meluluskan rang undang-undang bantuan luar negara yang ditentang oleh kebanyakan senator Republikan dan tidak berbuat apa-apa untuk menyekat sempadan kita sendiri,” kata Johnson kepada media. Ahli politik GOP menuntut supaya “sebelum kita menguruskan isu-isu di seluruh dunia, kita menguruskan hal kita sendiri terlebih dahulu.”

Johnson menuduh Biden tidak konsisten terhadap dakwaannya bahawa pembangkang sedang memainkan peranan kepada Presiden Vladimir Putin Rusia dengan menolak permintaan bantuan itu. Pada awal bulan ini, Rumah Putih menghalang eksport gas cecair AS dengan menghentikan kelulusan pembinaan terminal. Kerana keputusan itu, rakan-rakan AS di Eropah “kini terpaksa mendapatkan bahan api dari Moscow” dan “mengisi poket Putin,” dakwa Johnson.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.