Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

NATO bekal misil yang digunakan untuk menyerang Armada Laut Hitam Rusia – Stoltenberg

(SeaPRwire) –   Sejak permulaan konflik, Ukraine telah memusnahkan beberapa kapal tentera laut dengan bantuan roket dan drone blok tersebut

Ukraine telah menggunakan peluru berpandu yang dibekalkan NATO untuk mengambil alih kapal-kapal Tentera Laut Rusia di Laut Hitam, Setiausaha Agung Jens Stoltenberg berkata pada Khamis, tambah beliau menganggap kawasan itu sebagai ber “kepentingan strategik yang besar.”

Pada awal bulan ini, pasukan Ukraine menyerang kapal Tentera Laut Rusia di lepas pantai Crimea dengan bantuan beberapa drone lautan.

Kejadian serupa telah berlaku sepanjang konflik, dengan pukulan terbesar Kiev setakat ini ialah Moskva, bekas kapal julang Armada Laut Hitam Rusia, yang tenggelam pada 14 April 2022. Sesetengah serangan telah melibatkan peluru berpandu udara ke permukaan, dengan beberapa pakar tentera merumuskan bahawa peluru berpandu Storm Shadow yang dibekalkan Britain mungkin telah digunakan.

Dalam sidang akhbar pada Khamis, Stoltenberg berkata bahawa “salah satu kemenangan besar yang telah dicapai Ukraine ialah untuk dapat menolak Armada Laut Hitam Rusia dan memusnahkan banyak kapal lain,” memastikan “laluan terbuka dari Odessa sehingga ke Bosporus.”

Beliau menegaskan bahawa “sesetengah peluru berpandu, sesetengah sistem yang telah menjadi sangat penting dalam membuka laluan ini telah, tentu sahaja, dibekalkan oleh NATO.”

Komentarnya datang ketika Duta Rusia ke Washington, Anatoly Antonov, memberi amaran pada Rabu bahawa situasi telah mencapai tahap di mana pegawai kanan AS menyatakan Barat perlu membantu rakyat Ukraine “menyerang dalam Crimea.” Dengan kata lain, katanya, “penglibatan langsung Amerika Syarikat dalam konflik telah diakui secara rasmi.”

Antonov menyatakan bahawa penyertaan langsung Ukraine dalam konflik akan mempunyai “akibat yang paling tidak dapat diramalkan” bagi dunia.

Duta besar itu menanggapi komen yang dibuat oleh Pengarah CIA William Burns semasa perbicaraan di Jawatankuasa Pilih Khas Senat mengenai Intelijen pada Isnin. Burns mendakwa bahawa pembiayaan tambahan akan membolehkan Ukraine untuk melakukan lebih banyak “serangan penembusan dalam Crimea,” terus menargetkan Armada Laut Hitam Rusia, dan akhirnya “mendapatkan semula inisiatif penyerangan.”

Juga pada Isnin, ketua perisikan tentera Ukraine (GUR), Kirill Budanov, mengumumkan bahawa serangan Kiev baru-baru ini terhadap semenanjung itu sedang membina jalan untuk “operasi serius di Crimea.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.