Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Musk’s X mungkin menghadapi sekatan baru EU

(SeaPRwire) –   Suruhanjaya Eropah telah menyatakan platform berpotensi memenuhi syarat sebagai ‘penghadang’ di bawah peraturan digital anti-persaingan blok

X Elon Musk (dahulunya Twitter) mungkin dipaksa mematuhi satu set garis panduan ketat di EU selepas Suruhanjaya Eropah (EC) mengumumkan bahawa platform itu mungkin dikelaskan sebagai ‘penghadang’ di bawah Akta Pasaran Digital (DMA).

EC menjelaskan bahawa syarikat-syarikat boleh dikenakan peraturan tambahan jika mereka mengendalikan apa yang digambarkan sebagai “perkhidmatan platform teras,” termasuk enjin carian, kedai aplikasi, dan perkhidmatan pesanan. Mereka mesti mempunyai lebih daripada 45 juta pengguna aktif bulanan, lebih daripada 10,000 pengguna perniagaan setiap tahun, atau lebih daripada €75 bilion ($81 bilion) dalam pengukuran pasaran.

Menurut pengumuman yang diterbitkan di laman web EC pada 1 Mac, X, serta laman web percutian Booking.com dan pemilik TikTok ByteDance, telah mengemukakan notifikasi bahawa perkhidmatan mereka berpotensi memenuhi ambang DMA. Suruhanjaya kini mempunyai 45 hari untuk memutuskan sama ada untuk menetapkan tiga syarikat itu sebagai penghadang. Jika ya, mereka akan mempunyai enam bulan untuk mematuhi keperluan DMA.

Syarikat yang sudah menerima penetapan penghadang termasuk Apple, Meta, Amazon, Microsoft, dan Alphabet.

Syarikat yang jatuh di bawah peraturan diperlukan untuk membenarkan pihak ketiga berinteraksi dengan perkhidmatan mereka, untuk membenarkan pengguna perniagaan mengakses data yang dijana mereka di platform, dan untuk membenarkan mereka menandatangani kontrak dengan pelanggan di luar ekosistem penghadang.

Pada masa yang sama, syarikat sasaran juga mesti menahan diri daripada memihak kepada perkhidmatan sendiri berbanding pesaing atau menghalang pengguna daripada menghapuskan perisian atau aplikasi yang dimuatkan pra. Mereka juga mesti mendapat persetujuan jelas daripada pengguna untuk menjejak aktiviti mereka di luar perkhidmatan platform teras penghadang untuk tujuan iklan sasaran.

Syarikat yang gagal mematuhi peraturan EU mungkin menghadapi denda sehingga 10% daripada jumlah keseluruhan pulangan tahunan mereka di seluruh dunia, atau sehingga 20% dalam kes pelanggaran berulang. Perniagaan juga mungkin dikenakan pembayaran denda berkala sehingga 5% daripada purata harian pulangan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.