Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Gempa bumi menggoncang bandar terbesar Kazakhstan (VIDEO)

(SeaPRwire) –   Orang di Almaty melarikan diri ke luar untuk keselamatan apabila gempa bumi berkekuatan 5 berlaku

Almaty, bandar terbesar di Kazakhstan, digoncangkan gempa bumi pada Isnin, laporan media tempatan, mencetuskan pengosongan besar-besaran dan tindakan balas kecemasan.

Menurut Kementerian Kecemasan, gempa bumi berkekuatan 5 melanda bandar itu pada jam 11:22 pagi masa tempatan (06:22 GMT), dengan pusat gempa terletak 31km selatan Almaty.

Sebagai tindak balas, jabatan kecemasan bandar itu mengeluarkan isyarat siren dan menyiarkan amaran di radio dan TV. Orang di media sosial berkongsi foto dan video, menggambarkan gempa bumi itu kuat, dengan ramai melarikan diri ke luar untuk keselamatan.

Tiada kerosakan, kematian atau kecederaan dilaporkan, kata Kementerian Kecemasan menurut data awal.

Menurut laporan media, gempa bumi juga dirasakan di Bishkek, ibu negara Kyrgyzstan berjiran, dan merentasi sempadan di China.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.