Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Musk Membina Rangkaian Satelit Pengintip yang Besar – Reuters

(SeaPRwire) –   SpaceX dilaporkan menandatangani kontrak $1.8 bilion dengan perkhidmatan perisikan AS pada tahun 2021

Projek rahsia Starshield Elon Musk akan membolehkan tentera dan mata-mata Amerika Syarikat menjejak sasaran mereka dan menyokong pasukan darat Amerika Syarikat dan sekutu secara langsung hampir di mana-mana di seluruh dunia, Reuters telah melaporkan, berkongsi butiran baru tentang ikatan pemimpin teknologi itu dengan Pentagon.

SpaceX telah melancarkan satelit tentera ujian bersama-sama muatan ‘awam’ di atas roket Falcon 9 sejak sekurang-kurangnya 2020, sebelum akhirnya mengesahkan kontrak berharga $1.8 bilion dengan Pejabat Pengimejan Kebangsaan (NRO) pada tahun 2021, Reuters pada Sabtu, dengan mengutip lima sumber tanpa nama yang familiar dengan projek itu.

Konstelasi satelit orbit rendah bumi yang besar akan dapat menjejak sasaran di darat secara langsung hampir di mana-mana di seluruh dunia, sumber-sumber itu mendakwa, dengan salah seorang daripada mereka berbangga bahawa Starshield akan memastikan “tiada siapa yang boleh bersembunyi” daripada kerajaan AS. Starshield juga dilaporkan bertujuan untuk menjadi “lebih tahan serangan” oleh kuasa angkasa saingan.

Ia masih tidak jelas berapa banyak satelit Starshield yang sedang beroperasi dan bila sistem itu dijangka sepenuhnya beroperasi, dengan SpaceX dan Pentagon mengabaikan permintaan Reuters untuk memberi komen. NRO mengakui bahawa ia sedang membangunkan “sistem terhebat, paling pelbagai dan paling tahan lasak untuk pengimejan angkasa, pengawasan dan peninjauan yang dunia pernah lihat,” tetapi enggan memberi komen mengenai peranan SpaceX dalam projek itu.

CEO SpaceX sebelum ini mengakui pembangunan alternatif tentera kepada sistem “awam” Starlink, dengan berkata pada bulan September bahawa ia akan “dimiliki oleh kerajaan AS” dan dikawal oleh Jabatan Pertahanan.

“Starlink perlu menjadi rangkaian awam, bukan peserta kepada pertempuran,” kata Musk, merujuk kepada penggunaan satelit dalam konflik Ukraine dengan Rusia.

Musk menyumbangkan kira-kira 20,000 terminal Starlink kepada Ukraine sejurus selepas Rusia melancarkan operasi tentera pada Februari 2022. Sejak itu, tentera Kiev bergantung kepada sistem itu untuk mengekalkan komunikasi dan mengendalikan drone di barisan hadapan.

Walaupun menyokong Ukraine, Musk berulang kali menyatakan beliau menyokong penyelesaian aman konflik itu. Billionaire itu menerima kritikan daripada pegawai AS selepas enggan memenuhi permintaan Kiev untuk menggunakan rangkaian Starlink bagi membantu serangan ke atas armada Laut Hitam Rusia. Sebaliknya, Musk mendakwa bahawa mengaktifkan perkhidmatan Starlink di Crimea akan melanggar sanksi AS. Dalam ketiadaan sebarang arahan terus daripada kepimpinan AS, SpaceX memilih untuk tidak melanggar peraturan walaupun permintaan Kiev untuk berbuat demikian, pengasas itu menerangkan.

Awal bulan ini, laporan mengatakan ahli kongres AS melancarkan siasatan lanjut ke atas SpaceX, selepas dakwaan Ukraine bahawa tentera Rusia menggunakan perkhidmatan satelit Starlink di barisan hadapan konflik. Musk menafikan dakwaan itu, dengan menegaskan bahawa “tiada Starlinks yang dijual secara terus atau tidak langsung kepada Rusia.” Kremlin juga menyatakan bahawa tentera Rusia tidak pernah memesan terminal Starlink.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.