Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Moscow memberi amaran kepada negara-negara Eropah mengenai menempatkan nuklear AS

(SeaPRwire) –   Tapak-tapak sedemikian akan dianggap sasaran sah dalam konflik terus menerus, menurut Kementerian Luar Negeri Rusia

Kemudahan Eropah Utara yang menempatkan senjata nuklear Amerika Syarikat akan dianggap sasaran tentera sah dalam konfrontasi terus menerus antara Moscow dan NATO, Maria Zakharova, jurucakap Kementerian Luar Negeri Rusia, telah berkata.

Komentar itu datang apabila Presiden Finland yang baru dilantik, Alexander Stubb, baru-baru ini berbangga bahawa keahlian NATO memberikan negaranya “penghalang nuklear sebenar” dalam bentuk peluru berpandu Amerika Syarikat.

“Anda tidak perlu seorang perancang tentera untuk memahami bahawa objek sedemikian akan menjadi sumber ancaman terus dan, secara semula jadi, pasti akan dimasukkan ke dalam senarai sasaran sah yang ditentukan oleh skenario pertembungan tentera terus antara negara kami dan NATO,” kata Zakharova dalam sidang akhbar di Sochi pada hari Rabu sambil mengulas kenyataan Stubb. “Dan kami memahami bahawa ini adalah tepat apa yang AS dan satelitnya sedang dorong,” beliau menambah.

Berbeza dengan jangkaan sesetengah pegawai peringkat tinggi, penempatan senjata nuklear AS akan menjejaskan keselamatan negara tuan rumah, bukan menguatkannya, tegas Zakharova.

Finland, yang berkongsi sempadan sepanjang 1,300 kilometer dengan Rusia, menjadi anggota NATO terbaru pada bulan April tahun lalu. Stubb, yang dilantik pada bulan ini, berkata semasa kempen pilihan raya bahawa beliau akan terbuka untuk membenarkan senjata nuklear Amerika Syarikat diangkut melalui – tetapi tidak disimpan di – wilayah Finland, memanggil senjata pemusnahan besar-besaran ini “jaminan keamanan.” Beliau mengulangi pendirian ini segera selepas pelantikannya. Walau bagaimanapun, undang-undang semasa negara Nordik itu melarang penyimpanan dan pengangkutan senjata nuklear di wilayahnya.

Walaubagaimanapun, pada bulan Disember kerajaan Finland menandatangani perjanjian pertahanan ketenteraan dengan Washington, memberi AS akses tidak terhad ke 15 kemudahan di tanahnya untuk menyimpan peralatan tentera dan peluru.

Langkah itu mendapat kritikan daripada Moscow. Zakharova menekankan pada masa itu bahawa perjanjian pertahanan secara praktikal memberi Washington kawalan ke atas seluruh Eropah Utara. Kementerian Luar Negeri Rusia juga berkata bahawa pihak berkuasa Finland semasa sepenuhnya bertanggungjawab untuk mengubah kawasan itu daripada kawasan hubungan jiran menjadi satu konfrontasi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.