Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Model Ukraine memenangi pertandingan ratu cantik Miss Japan

(SeaPRwire) –   Sesetengah pengulas Jepun berkata kemenangan Karolina Shiino adalah “keputusan politik”

Model Ukraine Karolina Shiino telah menimbulkan kontroversi dengan memenangi pertandingan ratu cantik Miss Japan 2024. Walaupun Shiino adalah warganegara Jepun yang telah dinaturalisasikan, beliau tidak mempunyai keturunan Jepun dan kemenangannya telah membangkitkan kemarahan sesetengah penonton di negara yang sangat homogen secara etnik.

Model berusia 26 tahun itu dinobatkan sebagai pemenang Grand Prix Miss Japan ke-56 pada Isnin lalu, menjadikannya warganegara Jepun yang dinaturalisasikan pertama – dan wanita tertua – untuk berbuat demikian.

Shiino dilahirkan di Ukraine kepada dua ibu bapa Ukraine, dan berpindah ke Jepun pada usia lima tahun apabila ibunya berkahwin semula.

“Saya hidup sebagai orang Jepun, tetapi terdapat halangan perkauman dan banyak kejadian di mana saya tidak diterima,” katanya semasa upacara Isnin lalu, menurut Reuters. “Saya hanya dipenuhi dengan terima kasih yang amat besar kerana saya benar-benar diterima sebagai orang Jepun hari ini,” tambahnya, berbahasa Jepun yang lancar.

Pengulas Jepun di media sosial kurang menerima. “Jadi, seseorang yang tidak mempunyai setitik darah Jepun dan tidak mempunyai sebarang unsur kejepunan akan mewakili wanita Jepun?” tulis salah seorang pengguna X (dahulunya Twitter).

“Jika dia separuh [Jepun], tentu tidak masalah. Tetapi secara etnik dia 0% Jepun dan tidak lahir di Jepun,” tulis yang lain, sementara seorang pengguna bimbang bahawa “orang Jepun secara semula jadi akan mendapat mesej yang salah apabila seseorang berwajah Eropah dipanggil wanita paling cantik Jepun.”

Sesetengah pengulas mendakwa hakim-hakim telah memilih Shiino untuk menghantar isyarat sokongan kepada Ukraine dalam konfliknya dengan Rusia. “Jika dia lahir Russia, dia tidak akan menang. Tidak mungkin. Jelas kriteria kini adalah keputusan politik. Hari yang menyedihkan bagi Jepun,” tulis seorang individu.

Penganjur pertandingan ratu cantik, Ai Wada, memberitahu BBC bahawa hakim-hakim telah memilih Shiino dengan “keyakinan penuh.” Model Ukraine itu “berbahasa dan menulis dalam bahasa Jepun yang indah dan sopan,” kata Wada, memanggilnya “lebih Jepun daripada kami.”

Jepun secara meluas dianggap sebagai negara maju paling homogen secara etnik di dunia, dan walaupun kerajaannya tidak mengekalkan rekod bangsa atau etnik rakyatnya, dipercayai 98% penduduk negara itu adalah etnik Jepun. Walaupun kerajaan tidak lagi membayar pekerja imigran untuk kembali ke negara asal mereka – seperti yang dilakukan berikutan krisis kewangan 2008 – imigran perlu memenuhi syarat untuk menjadi warganegara, dan kewarganegaraan melalui kelahiran tidak dianugerahkan.

Shiino bukanlah pemenang kontroversi pertama gelaran Miss Japan. Pada tahun 2015, Ariana Miyamoto, yang ibu bapanya Jepun dan Afrika-Amerika, menjadi wanita berketurunan campuran pertama yang memenangi pertandingan itu, memicu perbahasan nasional sama ada peserta berketurunan campuran harus dibenarkan menyertai pertandingan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.