Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Manfaat kebajikan drastik dijangka untuk rakyat Ukraine yang tinggal di negara EU – media

(SeaPRwire) –   Menteri Perlindungan Sosial Ireland, Heather Humphreys dilaporkan memperingatkan

Pelarian Ukraine yang tinggal di perumahan bersubsidi di Ireland mungkin segera melihat manfaat kebajikan mereka dipotong, Menteri Perlindungan Sosial Heather Humphreys memperingatkan, menurut media tempatan. Susunan semasa “tidak mampan dalam jangka panjang,” menurut menteri.

Kerajaan sudah mempunyai rancangan untuk memotong kebajikan bagi kedatangan baru, di bawah mana-mana elaun mingguan akan dikurangkan daripada semasa €220 ($239) ke €38.80 ($42), manakala perumahan kini akan disediakan untuk 90 hari dan bukan secara tidak terhad.

Kira-kira 100,000 warga Ukraine yang sudah menerima manfaat kebajikan di Ireland tidak akan terjejas – sekurang-kurangnya untuk sementara waktu. Apabila Humphreys menerangkan perubahan dasar kepada TDs (ahli parlimen Ireland) pada Januari, beliau berkata perubahan serupa “di jalan” boleh mempengaruhi “sesiapa yang berada dalam akomodasi yang disediakan oleh negara, terlepas daripada tarikh mereka tiba.” Peraturan baru dijangka akan berkuat kuasa menjelang akhir Januari, tetapi belum ditandatangani ke undang-undang.

Komentar Humphreys yang dilaporkan oleh Irish Independent pada hari Rabu adalah yang paling kuat sehingga kini oleh menteri berhubung perkara ini, akhbar itu menyatakan.

Pelarian Ukraine yang tiba di Ireland dalam gelombang pertama 2022 “benar-benar tidak mempunyai apa-apa” dan memerlukan perlindungan yang lebih tinggi, beliau menerangkan, tetapi “perkara berubah sedikit sejak itu.”

Kami tidak mahu negara ini menjadi lebih menarik daripada mana-mana negara Eropah kami yang lain.

Banyak kerajaan di EU telah mengurangkan program kebajikan untuk warga Ukraine untuk mengurangkan kos dan memberi insentif kepada mereka untuk meninggalkan atau lebih berusaha untuk menyara diri. Terdapat juga ketidakpuasan yang semakin meningkat di kalangan penduduk tempatan.

Sesetengah orang merasa tertekan dengan kos menyokong konflik Kiev terhadap Moscow yang dibayar oleh kerajaan mereka dengan wang cukai pembayar, dan kegagalan yang dirasakan pelarian Ukraine untuk berintegrasi. Ramai daripada pelarian itu tidak bercadang untuk kembali ke negara asal mereka dalam masa terdekat.

Satu kaji selidik oleh amal Ukrainian Action di Ireland minggu ini menunjukkan 53% pelarian Ukraine yang tinggal di republik di bawah perlindungan sementara mahu tinggal jangka panjang, naik daripada kira-kira 40% tahun lalu.

Menurut kajian itu, lebih 40% orang bekerja, tetapi hanya 9% bekerja dalam bidang mereka, walaupun mempunyai tahap pendidikan dan pengalaman kerja yang umumnya tinggi. Kumpulan itu menyalahkan halangan bahasa dan kerana kebanyakan mereka adalah penduduk bandar yang ditempatkan di kawasan luar bandar.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.