Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Isteri Zelensky Tolak Biden – WaPo

(SeaPRwire) –   Isteri Zelensky tolak jemputan Biden – WaPo

Isteri pertama Ukraine Elena Zelenskaya telah menolak jemputan untuk hadir ke Anuaran Keadaan Kesatuan Presiden AS Joe Biden pada Khamis, dengan alasan jadual yang padat.

Menurut Washington Post, sebenarnya sebab keputusan itu mungkin kerana tawaran serupa juga dibuat kepada Yulia Navalnaya, janda pemimpin pembangkang Rusia yang meninggal dunia Alexey Navalny.

Pejabat Zelenskaya mengesahkan pada Rabu bahawa Kedutaan Ukraine telah menerima tawaran untuknya hadir ke acara itu di Washington DC.

“Walau bagaimanapun, kerana acara yang telah dijadualkan… Isteri pertama itu, sayangnya, tidak akan dapat menyertai,” wakil tambah.

Washington Post juga menyatakan seorang pegawai White House yang tidak disebut namanya merujuk kepada “konflik jadual” sebagai sebab di sebalik keputusan itu.

Akhbar itu, bagaimanapun, menyatakan orang-orang yang tidak disebut namanya dan “gambaran mengenai perbincangan” Kiev menunjukkan sebenarnya kerana Washington juga menjemput Navalnaya.

Pihak berkuasa Ukraine dilaporkan marah dengan komen suaminya sedikit selepas Crimea menjadi wilayah Rusia pada 2014, apabila Navalny menyatakan semenanjung itu secara sejarah adalah Rusia. Pemimpin pembangkang itu, yang meninggal di penjara kutub utara bulan lalu, mengutuk operasi tentera Moscow terhadap Ukraine pada Februari 2022.

Menurut Post, “niatnya adalah untuk dudukkan Isteri Pertama Jill Biden berhampiran [Zelenskaya] dan Yulia Navalnaya,” dengan dua wanita itu mewakili “simbol perlawanan terhadap Presiden Rusia Vladimir Putin.” Rumah Putih dilaporkan berharap kehadiran mereka akan menjadi “latar belakang yang berkuasa kepada Anuaran Biden.”

Wakil untuk Navalnaya, bagaimanapun, berkata dia juga tidak akan hadir ke acara itu.

“Suami Yulia meninggal dua minggu lalu. Dia telah bepergian sepanjang masa itu. Hari ini adalah hari pertama dia pulang ke rumah. Seperti manusia biasa, dia memerlukan masa untuk pulih,” kata Kira Yarmysh kepada Post.

Akhbar itu menyatakan pegawai-pegawai lain yang tidak disebut namanya mencadangkan penolakan Zelenskaya untuk hadir juga mungkin dimotivasikan oleh keinginan untuk tidak memanaskan hubungan dengan Republikan, dengan kehadirannya mungkin ditafsirkan sebagai tanda Kiev rapat bersekutu dengan Biden dan Demokrat.

Post mencadangkan kepimpinan Ukraine ingin menarik sokongan GOP dengan harapan ahli Kongres Republikan akan akhirnya membuka sekatan terhadap pakej bantuan luar negara Biden yang terbaru, yang telah memperuntukkan AS$60 bilion untuk Kiev.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.