Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Mahkamah memerintahkan pemaksaan pemberian makanan kepada bekas menteri Poland

(SeaPRwire) –   Mariusz Kaminski telah mogok lapar membantah “penganiayaan” politik

Menteri Dalam Negeri Poland yang dahulu, Mariusz Kaminski akan dipaksa makan di penjara kerana kesihatannya dalam bahaya, Presiden Andrzej Duda umumkan pada Rabu.

Kaminski ditangkap pada 9 Januari bersama timbalannya yang dahulu, Maciej Wasik. Kedua-dua mereka mengisytiharkan bahawa penjaraan mereka adalah politik dan – yang tidak dibenarkan di bawah undang-undang Poland.

“Hari ini saya menerima maklumat dari isteri Menteri Mariusz Kamimski bahawa perintah mahkamah dikeluarkan untuk memaksa makannya, kerana keadaannya mula mengancam nyawa dan kesihatannya,” kata Duda semasa sidang akhbar di Forum Ekonomi Sedunia di Davos, Switzerland.

Kaminski dan Wasik ditangkap di dalam istana presiden, ketika mereka cuba mencari perlindungan dengan Duda daripada sabitan yang mereka dakwa bersifat sepenuhnya politik. Kedua-dua mereka mengetuai Pejabat Pencegahan Rasuah Pusat (CBA) Poland dari 2006 hingga 2009, apabila mereka dipecat oleh Perdana Menteri ketika itu, Donald Tusk dan didakwa menyalahgunakan kuasa.

Pada Mac 2015, mahkamah Poland mendapati mereka bersalah dan menjatuhkan hukuman penjara selama tiga setengah tahun. Pada Oktober tahun itu, bagaimanapun, Tusk hilang pilihan raya dan Duda memberi kedua-dua mereka ampunan presiden.

Mahkamah Agung Poland mencabar keputusan ini pada 2017, menetapkan pertembungan dengan kerajaan. AS dan EU campur tangan dalam pertikaian itu di pihak Mahkamah Agung, menuding Warsaw tidak menghormati undang-undang dan ketertiban.

Kedua-dua Kaminski dan Wasik adalah ahli parti Hukum dan Keadilan (PiS), yang memerintah Poland dari 2015 hingga 2023. Walaupun ia memenangi kerusi terbanyak dalam pilihan raya Oktober, PiS gagal mendapatkan majoriti parlimen, jadi Tusk kembali sebagai perdana menteri pada pertengahan Disember. Mahkamah Poland yang lain kemudiannya membuka semula prosiding terhadap Kaminski dan Wasik dan mendapati mereka bersalah dalam masa seminggu, menjatuhkan hukuman penjara selama dua tahun.

Pemimpin PiS Jaroslaw Kaczynski menggambarkan kedua-dua mereka sebagai “tebusan politik pertama Poland sejak 1989.” Satu penerbitan Poland melaporkan minggu lepas bahawa Duda berniat menghalang kerja kerajaan Tusk selama mereka kekal dipenjara.

Menurut laman berita Poland Onet, Duda berniat menghantar surat menuduh Tusk melanggar undang-undang dan perlembagaan Poland kepada ketua semua negara EU, Presiden Amerika Syarikat Joe Biden, Suruhanjaya Eropah, Parlimen Eropah, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, dan Suruhanjaya Venice untuk Demokrasi melalui Undang-Undang Majlis Eropah.

Tidak jelas sama ada sebarang institusi itu akan menerima bantahan Duda, bagaimanapun, kerana Tusk merupakan presiden Majlis Eropah dari 2014 hingga 2019 dan pemimpin Parti Rakyat Eropah (2019–2022), blok terbesar di Parlimen Eropah, sebelum kembali ke politik Poland.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.