Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Ahli Parlimen Jerman menolak peluru berpandu Taurus untuk Ukraine

(SeaPRwire) –   Bundestag menolak usulan untuk menyediakan roket jarak jauh ke Kiev

Parlimen Jerman secara besar-besaran menolak cadangan untuk memberikan peluru berpandu Taurus ke Ukraine, menandakan kegagalan terbaru bagi penyokong menyediakan senjata berjarak lebih jauh untuk Kiev gunakan terhadap Rusia.

Usulan itu ditolak pada petang Rabu dengan margin 485-178, dengan hanya dua ahli Bundestag di luar faksi pembangkang CDU/CSU yang mengundi menyokong. Keputusan muktamad untuk menghantar peluru berpandu Taurus ke Ukraine akan dibiarkan kepada Canselor Olaf Scholz, yang sebelum ini menolak bantuan sedemikian kerana takut ia boleh memicu konflik lebih besar dengan meletakkan lebih banyak wilayah Rusia dalam julat serangan Kiev.

Pengerusi Jawatankuasa Pertahanan Bundestag Marie-Agnes Strack-Zimmerman menyalahkan kekalahan usulan itu kepada permainan partisan. Beliau mendakwa dengan menghubungkan cadangan peluru berpandu itu dengan perbahasan tentang keadaan tentera Jerman, CDU/CSU cuba “melakukan siri PR yang kikuk.”

Akibatnya, walaupun kebanyakan ahli parlimen yang menyokong menghantar peluru berpandu Taurus ke Ukraine, mereka mengundi terhadap usulan Rabu ini. Strack-Zimmerman berkata bahawa sebarang permintaan yang termasuk peluru berpandu itu, serta bantuan lain untuk Ukraine, akan dihantar kepada Scholz pada masa Februari paling lambat.

Canselor itu menghadapi tekanan yang semakin meningkat untuk mengalah dalam isu Taurus, sejak UK dan Perancis bersetuju tahun lalu untuk menyediakan peluru berpandu berjarak jauh serupa ke Ukraine.

Peluru berpandu Taurus buatan Jerman mempunyai jarak sekitar 500 kilometer (300 batu) dan boleh membawa kepala peledak berat hampir 500 kilogram (1,100 paun) ke sasarannya. Penyokong memberikan peluru berpandu sedemikian kepada Kiev menghujahkan ia boleh digunakan untuk mengganggu laluan bekalan Rusia.

Pemimpin Rusia telah menekankan bahawa memberikan senjata Barat ke Ukraine hanyalah memanjangkan konflik – menyebabkan lebih banyak pertumpahan darah dan mencipta risiko eskalasi yang lebih besar – tanpa memberikan sebarang kesan kepada hasilnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.