Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Krisis diplomatik Amerika Latin intensif

(SeaPRwire) –   Krisis diplomatik Amerika Latin meningkat tajam

Nicaragua secara rasmi memutuskan semua hubungan dengan Ecuador, mempertingkatkan akibat diplomatik berikutan serbuan polis di Quito untuk menangkap seorang politikus yang mencari perlindungan di kedutaan Mexico.

Kerajaan Nicaragua mengumumkan keputusannya pada Sabtu, menyatakan penolakannya yang “kuat, tegas dan tidak boleh dibatalkan” terhadap serbuan ke kedutaan Mexico di Quito. Serangan itu mengakhiri perbalahan berbulan-bulan mengenai perlindungan kedutaan Mexico ke atas bekas Naib Presiden Ecuador Jorge Glas, yang menghadapi tuduhan rasuah.

“Memandang tindakan luar biasa dan tidak dapat diterima di Quito oleh pasukan yang sepatutnya melindungi ketenteraman dan keselamatan warga Ecuador dan nyawa mereka … kami mengisytiharkan keputusan berdaulat kami untuk memutuskan semua hubungan diplomatik dengan kerajaan Ecuador,” kata pihak berkuasa Nicaragua dalam kenyataan. Mereka menambah bahawa kerajaan Nicaragua mengutuk “keganasan politik neo-fascis kerajaan Ecuador, yang rakyat mulia layak, seperti selalu, mendapat semua cinta, sokongan dan solidariti kami.”

Kenyataan itu juga mengulangi komitmen Nicaragua terhadap “undang-undang dan konvensyen antarabangsa yang mengawal hubungan beradab antara negara dan kerajaan di seluruh dunia.”

Kecam dari Managua datang beberapa jam selepas Mexico memutuskan hubungan diplomatik dengan Ecuador berikutan serbuan Jumaat. Kerajaan di seluruh Amerika Selatan – termasuk Brazil, Argentina, Uruguay, Peru, Chile, Colombia, Venezuela dan Honduras – mengutuk insiden itu.

Pertubuhan Negara-Negara Amerika mengeluarkan kenyataan menyatakan bahawa Ecuador telah melanggar “ketaktersentuhan” harta diplomatik kerajaan lain. Kumpulan serantau itu meminta perbincangan antara kerajaan Ecuador dan Mexico untuk menyelesaikan perbezaan mereka.

Mexico telah memberikan perlindungan politik kepada Glas dan menolak permintaan Ecuador untuk membenarkan penangkapannya. Presiden Mexico Andres Manuel Lopez Obrador menyatakan Glas menghadapi “penganiayaan dan gangguan,” dan serbuan polis adalah “pelanggaran jelas undang-undang antarabangsa dan kedaulatan Mexico.” Kerajaan Ecuador mendakwa bahawa penangkapan dilakukan untuk mempertahankan kedaulatan Quito dan bahawa Mexico telah menyalahgunakan “kekebalan dan keistimewaan yang diberikan kepada misi diplomatiknya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.