Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Greta Thunberg ditangkap dua kali di Belanda – menurut media

(SeaPRwire) –   Aktivis iklim muda telah ditangkap dua kali di Belanda – media

Aktivis iklim Sweden Greta Thunberg telah menambah rekod penangkapannya dalam protes di Belanda, dilaporkan ditangkap dua kali oleh polis selepas dia membantu menghalang jalan-jalan berhampiran parlimen Belanda.

Insiden itu berlaku pada Sabtu, apabila beratus-ratus orang penunjuk perasaan Extinction Rebellion cuba menghalang lebuhraya A12 di The Hague. Kehadiran polis yang berat, termasuk pegawai polis berkuda, menghalang aktivis daripada mengunci lebuhraya, tetapi kumpulan kecil berpecah dan duduk di jalan utama.

Greta Thunberg berusia 21 tahun berada di kalangan penunjuk perasaan itu, dan klip yang dimuat naik ke media sosial menunjukkan dua orang polis mengangkatnya dengan tangan dan membawanya ke bas yang penuh dengan orang lain yang ditangkap. melaporkan bahawa Thunberg ditahan untuk masa yang singkat sebelum dibebaskan, dan kemudian ditangkap semula selepas menyertai kumpulan menghalang jalan yang membawa ke stesen keretapi.

Extinction Rebellion mendakwa telah menghalang lebuhraya A12 puluhan kali sejak 2022 dalam protes terhadap subsidi bahan api fosil. Demonstrasi Sabtu memanggil pembuat undang-undang untuk menghentikan subsidi dan potongan cukai untuk syarikat yang berkaitan dengan bahan api fosil, seperti syarikat minyak besar Shell dan penerbangan KLM.

“Kami di sini kerana kami sedang menghadapi kecemasan yang wujud,” kata Thunberg kepada penyiar Belanda RTL Nieuws. “Kami berada dalam kecemasan planet dan kami tidak akan berdiam diri dan membiarkan orang kehilangan nyawa dan mata pencarian mereka dan, tentu sahaja, menjadi pelarian iklim apabila kami boleh berbuat sesuatu.”

Thunberg ditangkap atas kesalahan ketenteraman awam pada bulan Oktober tahun lalu, apabila dia berada di kalangan puluhan penunjuk perasaan yang cuba menghalang pintu masuk ke satu persidangan tenaga di London. Dia telah berulang kali ditangkap dan didenda kerana tidak mematuhi arahan polis semasa protes di Sweden, dan dia ditahan tahun lalu dalam demonstrasi terhadap lombong arang batu di .

Aktivis itu, ketika remaja, mula menarik perhatian media pada 2018, apabila dia menganjurkan protes mingguan di luar parlimen Sweden untuk mendesak usaha kerajaan yang lebih kuat untuk memerangi perubahan iklim.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.