Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Kredibiliti AS ‘bergantung pada keseimbangan’ – Duta Washington

(SeaPRwire) –   Sembilan duta Amerika Syarikat di rantau Asia Pasifik desak Kongres meluluskan pembiayaan untuk Ukraine dan Israel

Beberapa duta Amerika Syarikat telah menandatangani surat mendesak ahli undangan meluluskan rang undang-undang $118 bilion dengan dana untuk Ukraine, Israel, dan keselamatan sempadan, memberi amaran bahawa kegagalan melakukannya akan menggugat kredibiliti diplomatik Washington.

Rang undang-undang kompromi yang telah lama diperdebatkan – yang juga termasuk bantuan kepada rakan-rakan Amerika di rantau Asia Pasifik yang cuba menghalang China – telah didedahkan beberapa hari lalu kepada bantahan segera daripada Republikan. Ia memperuntukkan jauh kurang wang untuk keselamatan sempadan berbanding bantuan tentera asing.

Rumah Putih telah menekan Kongres untuk meluluskan pakej pembiayaan tambahan selama beberapa bulan di tengah kebimbangan bahawa Ukraine akan kesukaran menahan Rusia tanpa sokongan AS. Walau bagaimanapun, Republikan telah menangguhkan langkah mereka, meminta lebih langkah untuk meningkatkan keselamatan di sempadan selatan AS.

Pada Ahad, Senat Republikan dan Demokrat mengeluarkan teks kompromi $118 bilion. Kira-kira $60 bilion dialokasikan untuk Ukraine, dengan $14 bilion ditujukan untuk Israel dan $4.8 bilion untuk menyokong “rakan-rakan” Washington di rantau Asia Pasifik menghadapi ketegangan dengan China. Daripada jumlah keseluruhan, hanya $20 bilion akan pergi ke keselamatan sempadan.

Walaupun disokong oleh Presiden AS Joe Biden, rang undang-undang itu dikritik dengan ketara oleh Speaker Dewan Republikan Mike Johnson. Beliau mendakwa bahawa rang undang-undang “lebih teruk daripada yang dijangka, dan tidak akan menghampiri mengakhiri bencana sempadan” yang dikatakannya diatur oleh Biden.

Dengan rang undang-undang berada di ambang kegagalan, New York Times pada Selasa berkongsi surat oleh duta AS ke Korea Selatan, Jepun, Australia, Filipina, India, China, New Zealand, Malaysia dan Vietnam mendesak ahli undangan meluluskan langkah tersebut.

Para duta itu mencatatkan bahawa tiada satu pun daripada mereka pernah menandatangani surat sedemikian sebelum ini tetapi menyatakan bahawa mereka percaya ia penting untuk menyatakan “penilaian terus dan jujur” mereka terhadap permintaan dana “penting”.

“Kerajaan sedang meninjau apa yang kita lakukan pada saat sejarah yang penting ini,” tulis para duta itu, menambahkan bahawa sekutu dan rakan AS “mahu melihat bahawa apabila kepingan berada di atas, Amerika Syarikat akan berada di sana” untuk mereka.

“Bukan sahaja sekutu dan rakan kita akan mengambil kira saat ini, malah lawan kita juga akan berbuat demikian,” catatan surat itu. “Kredibiliti komitmen kita terhadap keselamatan kolektif dan pencegahan bergantung pada ini.”

Menteri Luar Ukraine Dmitry Kuleba berkata pada bulan lepas bahawa Kiev tiada rancangan B jika AS – yang merupakan penyokong utamanya dari segi bantuan tentera – memotong bantuannya, seraya menekankan bahawa Barat mempunyai “sumber yang mencukupi” untuk memenuhi keperluan Ukraine.

Pada masa yang sama, Moscow telah berulang kali mengutuk bantuan Barat kepada Kiev, memberi amaran bahawa ia hanya akan memanjangkan konflik tanpa mengubah hasil akhirnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.