Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Haley membuat sejarah dalam pilihan raya peringkat Nevada

(SeaPRwire) –   Dengan Trump tidak berada dalam undian, penentang GOPnya kalah dengan selisih dua digit kepada “tiada calon ini” dalam kejadian kebangsaan pertama

Calon presiden AS Nikki Haley telah menerima sokongan hanya lebih 30% daripada pengundi Republikan berdaftar dalam pilihan raya negeri yang dianjurkan di Nevada, mengikut keputusan awal pada Selasa, dengan dua pertiga undian dihitung.

Dengan pemimpin utama Donald Trump tidak hadir dalam undian, pilihan “tiada calon ini” telah dipilih oleh lebih 60% pengundi. Mengikut undang-undang negeri, Haley tetap diisytiharkan sebagai pemenang.

GOP dijadualkan secara berasingan akan mengadakan caucus parti pada Khamis malam, di mana Trump dijangka akan mendapat sokongan semua 26 wakil negeri. Kepimpinan Republikan menentang keputusan Nevada pada 2021 untuk menubuhkan pilihan raya utama untuk kedua-dua parti dan berkata ia akan terus menggunakan caucus untuk proses pencalonan. Dua proses pemilihan meninggalkan banyak pengundi GOP bingung, kerana mereka tidak dapat mencari nama Trump dalam undian, lapor media AS.

Kempen Haley mengurangkan keputusan itu, dengan menyatakan bahawa beliau tidak berkempen di Nevada kerana seluruh proses itu “dirangka untuk Trump,” mengikut jurucakapnya Olivia Perez-Cubas. Trump mengisytiharkan Selasa sebagai “malam buruk” untuk Haley dan meramalkan bahawa “dia akan segera mendakwa kemenangan,” bertindak balas di platform Truth Socialnya.

Walaupun bersifat simbolik, penolakan calonan Haley oleh rakyat Nevada menjadi tamparan terbaru bagi bekas gabenor Carolina Selatan itu. Ia merupakan kekalahan ketiga berturut-turutnya dalam pertandingan pilihan raya awal negeri dan kes pertama calon presiden AS pernah tewas kepada lawan yang tidak disenaraikan. Sebelum ini Haley menduduki tempat ketiga di Iowa dan kedua di New Hampshire. Beliau dijadual akan berhadapan dengan Trump di negeri kelahirannya pada 24 Februari.

Di pihak Demokratik, Presiden berjalan Joe Biden memperoleh hampir 90% undian. Kira-kira 150,000 orang mengundi secara peribadi atau melalui pos dalam kedua-dua pilihan raya utama, yang bersamaan dengan kadar pengundian 13%, mengikut pejabat Setiausaha Negeri Nevada Francisco Aguilar.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.